Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pre bilbordy v maďarčine príde do SMK jazyková kontrola

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Stranu maďarskej koalície (SMK) v utorok navštívi jazyková kontrola Ministerstva kultúry. Pracovníci ministerstva kultúry sa majú s predstaviteľmi SMK stretnúť, lebo začali dohľadové konanie pre podozrenie z porušenia zákona o štátnom jazyku.

SMK má totiž časť volebných bilbordov len v maďarskom jazyku. Stretnutie v bratislavskom sídle SMK "bude pravdepodobne jednostranné, keďže predseda SMK Pál Csáky ospravedlnil svoju neúčasť a nikoho nepoveril svojim zastupovaním," informovala hovorkyňa strany Eva Dunajská.

"Tým, že politická strana SMK dôležité informácie pre všetkých občanov SR, akými sú nepochybne aj jej politické posolstvá v kampani, zverejňuje len v maďarskom jazyku, dokazuje, že na strane SMK neexistuje dobrá vôľa rešpektovať práva občanov SR na dostupnosť dôležitých informácií aj v štátnom jazyku," uviedol koncom apríla hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. O porušení jazykového zákona môže ministerstvo kultúry rozhodnúť až po vykonaní dohľadového konania.

Bilbordy len v maďarskom jazyku nasadilo SMK do kampane v máji. Podľa predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa majú byť formou protestu proti nezmyselnému jazykovému zákonu. Strana má aj dvojjazyčné volebné materiály. Volebný zákon nehovorí o tom, čo majú a čo nemajú bilbordy obsahovať. Jazykový zákon nemožno podľa Bárdosa nadradiť nad ostatné zákony.

Podľa zákona o štátnom jazyku musia byť všetky nápisy, reklamy a ďalšie oznamy určené na informovanie verejnosti ... na uliciach, pri cestách a nad nimi... uvádzané v štátnom jazyku. Ak obsahujú text v inom jazyku, musí byť text s rovnakým obsahom v slovenčine prvý a text v inom jazyku nasleduje až po ňom a má byť uvedený rovnakým alebo menším písmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu