Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na východe voda zaplavuje domy, evakuovali desiatky ľudí

Zaplavený dom v Trebišove Zobraziť galériu (15)
Zaplavený dom v Trebišove (Zdroj: SITA)

TREBIŠOV - Viaceré regióny Slovenska zasiahli povodne, komplikovaná situácia je najmä na východe krajiny, kde v niektorých obciach evakuovali ľudí. V okrese Trebišov vyhlásili v nedeľu o 16:30 mimoriadny stav. Potvrdil to prednosta miestneho obvodného úradu Róbert Puci.

Voda z tokov, ktorých hladiny zvýšili pretrvávajúce dažde, zaplavila už viaceré cesty a ulice obcí. Vážne zranenia ani úmrtie zatiaľ podľa hasičov hlásené neboli.

Komplikovaná situácia bola v okrese Trebišov, v 24 obciach platí tretí najvyšší stupeň povodňovej aktivity, vo viacerých z nich evakuovali desiatky ľudí. "V rómskej osade v obci Kuzmice sme museli premiestniť približne 150 ľudí, z domu v Čerhove, ktorý sa zrútil sme evakuovali sedem alebo osem ľudí," povedal Puci.

"Sú v kultúrnom dome, tu aj prenocujú, ich chatrče zaplavila voda," povedal o pomoci ľuďom v Kuzmiciach starosta obce Ján Geňo. Samospráva sa v súčasnosti snaží doviezť piesok na stavanie miestnych hrádzí, vodu však podľa starostu už nie je kam odraziť. Ako dlho potrvá evakuácia rómskych rodín Geňo nespresnil.

„Situácia je zložitá, no zatiaľ ju zvládame a robíme všetky potrebné opatrenia vrátane evakuácie, aby neboli ohrozené ľudské životy,“ povedal Puci. Podľa neho sa krízový štáb zíde dnes ešte o deviatej večer. „Tu zhodnotíme situáciu a ak bude treba, prijmeme ďalšie opatrenia,“ povedal Puci. Doložil, že v noci bude fungovať krízový dispečing a aj v obciach bude nočná pohotovosť.

Voda zasiahla už aj Sečovce. "Popoludní sme museli uzavrieť vstupy do mesta, cesty boli pod vodou, postihnutých je 40 percent mesta," uviedla primátorka Sečoviec Monika Bérešová. Voda podľa nej zaplavila viacero ulíc a pivníc domov, situácia v meste s 8200 obyvateľmi sa navyše ďalej komplikuje. Rómska osada na okraji mesta ja zatiaľ mimo ohrozenia, keďže stojí na kopci, dodala Bérešová.

"Hasiči pomáhajú občanom už od skorých ranných hodín. Najkritickejšia situácia je v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji," povedala hovorkyňa Prezídia hasičského zboru Silvia Jančovičová. Potvrdila, že kým východ krajiny bojuje s vysokou vodu, tak na západe stále spôsoboval ťažkosti vietor.

Najviac sú podľa Jančovičovej postihnuté okresy Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Trebišov, Košice a Spišská Nová Ves. Prešovskí policajti zas napríklad informovali, že na úseku cesty v blízkosti obce Sačurov v okrese Vranov nad Topľou zaliala voda jeden jazdný pruh.

Popoludní sa výrazne zdvihla aj hladina Moravy. "Najnepriaznivejšia situácia je momentálne na tokoch stredného a východného Slovenska a na Morave jej prítokoch, kde boli dosiahnuté hladiny zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity od jeden po tri," uviedla hydrologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Alena Blahová. Hladiny na Dunaji, Nitre a jej prítokoch sú podľa nej naďalej stabilizované a prevláda ustálenosť vodných hladín. SHMÚ očakáva v najbližších hodinách vzostup až výrazný vzostup tokov.

Toky dosiahli tretí stupeň povodňovej aktivity aj pri obci Lopašov v povodí Moravy, pri Rimavskej Seči a Vlkyni v povodí Rimavy. Najvyšší stupeň platí aj v Bohdanovciach v povodí Hornádu, v Turni nad Bodvou a V Michaľanoch na rieke Roňava.

SHMÚ vydal pre dnešný deň výstrahy najvyššieho tretieho stupňa pre oblasti horného Považia, Oravy, Kysúc, celého povodia Hrona, pre povodie Ipľa, Slanej, povodia Hornádu a dolného Bodrogu, kde je riziko povodní najvyššie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu