Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Gemeri prestalo pršať, upratujú po záplavách

Búrky s krupobitím spôsobili v Rimavskosobotskom okrese povodne
Búrky s krupobitím spôsobili v Rimavskosobotskom okrese povodne (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Gemeri dnes okolo obeda prestalo pršať a v obciach okolo Hnúšte a Rimavskej Soboty upratovali škody po štvrtkových záplavách. Zatiaľ čo niektoré samosprávy s odvážaním blata a konárov už finišujú, v Hnúšti, kde povodňová vlna z miestneho potoka zaliala námestie a desiatky pivníc, budú pokračovať v čistení aj počas víkendu, povedal primátor Michal Bagačka.

"Raňajší dážď bol dosť výdatný a hladina vody opadala pomalšie ako sme čakali," povedal Bagačka. Našťastie sa podľa neho nepotvrdili obavy, že zrážky by mohli priniesť ďalšie záplavy. Aj keď najviac postihnuté úseky ciest a chodníkov sú už očistené, budú v meste pracovníci technických služieb a nezamestnaní na aktivačných prácach odpratávať blato aj v sobotu.

S čistením ciest finišujú podľa starostky Viery Feješovej v Rimavskom Brezove, práce pokračujú aj v Rimavskej Bani, kde sa dnes doobeda pre vzpriečené konáre znova voda vyliala z brehov.

Situácia sa po štvrtkových záplavách upokojuje aj podľa banskobystrického krajského hovorcu hasičov Miroslava Podhradského. "Ešte ráno sme mali v teréne jedno čerpadlo, popoludní už neboli hlásené žiadne ďalšie zaplavené pivnice," povedal Podhradský. Niektorí obyvatelia, vrátane hnúšťanskeho primátora, sa však na hasičov neobrátili a vodu zo zatopených pivníc si odstránia bez ich pomoci.

Silný dážď sa na Gemeri rozpršal vo štvrtok okolo 17:00, v priebehu hodiny začali potoky prudko stúpať. Dážď a lokálne búrky predpovedajú meteorológovia aj na nasledujúce dni. Hladina rieky Rimava však klesla v priebehu dňa z 258 na 219 centimetrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu