Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák naznačil, že väzňov z Guantánama mohlo byť viac

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Slovensko možno prijalo z americkej väznice na Guantáname viac zajatcov ako trojicu, o ktorej sa doteraz vedelo.

Takúto možnosť v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme naznačil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Vyhlásil, že sa na Slovensku uskutočnilo "mnoho presídlení", a to aj z Guantánama, bližšie to však rozviesť odmietol. Odborníkovi na terorizmus sa však nezdá pravdepodobné, že na Slovensku boli aj ďalší väzni z americkej základne.

"Za históriu Slovenskej republiky sme urobili mnoho presídlení, aj z Guantánama. Viac už nepoviem," povedal pre Sme minister. Kaliňákove tvrdenia nechcel spresniť ani jeho hovorca Erik Tomáš. "Nebudeme k tomu poskytovať viac informácií," povedal ČTK.

Americký prezident Barack Obama pri svojom nástupe do funkcie sľúbil, že kontroverznú väznicu na Guantáname uzavrie. Slovensko v januári oznámilo, že z Guantánama prijalo troch väzňov a chce ich začleniť do spoločnosti. Na rozdiel od iných krajín však vláda odmietla o zajatcoch poskytnúť bližšie informácie. Ministerstvo zahraničných vecí sa obmedzilo na ubezpečovanie, že nepredstavujú nebezpečie a nebolo voči nim vznesené žiadne obvinenie.

O prípadných ďalších väzňoch doposiaľ slovenské úrady neinformovali. "Teoreticky tu mohli byť, ale nezdá sa mi to pravdepodobné," povedal ČTK odborník na terorizmus Jozef Klavec z katedry politológie na bratislavskej Univerzite Komenského. Upozornil, že Spojené štáty síce už prepúšťali väzňov s cieľom začleniť ich do spoločnosti aj za vlády predchádzajúceho prezidenta Georgea Busha, Slovenska sa to však podľa neho zrejme netýkalo. Prepustení sa dostávali predovšetkým do krajín Ázie, Blízkeho východu, subsaharskej Afriky, prípadne západnej Európy, dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu