Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počas zbraňovej amnestie odovzdali zatiaľ 2430 zbraní

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Slováci od spustenia takzvanej zbraňovej amnestie odovzdali zatiaľ viac ako 2430 zbraní a približne 20.000 kusov streliva. Informoval o tom Viktor Plézel z policajného prezídia. Na priznanie nelegálne držaných zbraní a nábojov majú ich majitelia už len necelý mesiac, amnestia odštartovala v novembri.

Zástupcovia polície predpokladajú, že počet odovzdaných zbraní a streliva sa v posledných týždňoch zbraňovej amnestie ešte výrazne navýši. Podobne sa tak stalo podľa Plézela aj v rokoch 2005 a 2006, keď mali Slováci na odovzdanie nelegálnych strelných zbraní 12 mesiacov.

Týždenne polícia vyberie priemerne asi 100 zbraní, tvrdil Plézel. Najčastejšie sa odovzdávajú dlhé palné zbrane, dodal.

Po odovzdaní zbraní môžu ich majitelia požiadať o ich dodatočné zaevidovanie. V prípade, že tak nespravia, prepadnú štátu. Podľa skorších vyjadrení polície však väčšina majiteľov žiada o ich evidenciu, nechá si ich prerobiť, alebo ich prevedie na človeka so zbrojným preukazom.

Zbraňová amnestia bola viackrát aj v Česku. Počas jej tretieho, posledného kola, ktoré bolo vlani, sa vyzbieralo 7897 nelegálne držaných zbraní.

Časovo obmedzená možnosť beztrestného odovzdávania nahlásených zbraní sa vo svete používa na zlepšenie ich evidencie a zníženie kriminality, ale aj po vojnových konfliktoch. Takýto spôsob podľa médií v týchto dňoch využilo aj Kirgizsko, v ktorom zvrhlo ľudové povstanie režim prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu