Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Väzeň utiekol pri upratovaní rezortu, chytili ho v Česku

Peter Paluš
Peter Paluš

BRATISLAVA/ZLÍN - V českom Zlíne vo štvrtok zadržali väzňa Petra Paluša, ktorý bol dva mesiace na úteku. Dnes o tom informovala hovorkyňa slovenského policajného prezídia Denisa Baloghová. Muž odsúdený za drogy ušiel koncom februára z ministerstva spravodlivosti, kde bol upratovať.

Za jeho útek odvolali riaditeľa bratislavskej väznice Jozefa Mikulu. Väzňovi nepomohla ani zmena vizáže či falošný občiansky preukaz.

Paluš (35) sa vraj najprv skrýval vo viacerých európskych krajinách, Francúzsku či Španielsku, preto na neho vydali eurozatykač. Polícia ho vypátrala na základe operatívnych informácií. "Samotné zatýkanie prebehlo (...) na jednej zo zlínskych ulíc. Zadržaný muž sa preukazoval dokladom totožnosti inej osoby, podľa ktorej mal upravený svoj zovňajšok," uviedla Baloghová.

Muž z Topoľčian údajne utiekol za manželkou, lebo mu napísala, že sa s ním chce rozviesť. Najprv si vo väznici zabezpečil preradenie na voľné oddelenie, aby mohol pracovať aj za jej bránami a bez dozoru. Keďže bol odsúdený na 80 mesiacov a väčšinu trestu mal ešte pred sebou, objavili sa podozrenia, že si preradenie mohol zabezpečiť aj úplatkom. Obvykle totiž vonku pracujú väzni, ktorým chýba do konca trestu len pár mesiacov. Po tom, čo ho videli upratovať na ministerstve spravodlivosti, ktoré chce zamestnávaním väzňov ušetriť, sa už za mreže nevrátil.

"V súčasnosti je umiestnený v cele predbežného zaistenia v Českej republike a po uvalení väzby bude čakať na vydanie na Slovensko," dodala hovorkyňa. Vo väznici zrejme Paluša čaká disciplinárny trest. Útek mu pravdepodobne prihorší, ak by chcel žiadať o predčasné podmienečné prepustenie.

Štatistiky ministerstva spravodlivosti od roku 2004 ukazujú, že ročne sa z práce do väznice nevrátilo v priemere päť odsúdených, hoci robili aj pod dozorom. Výnimkou bol rok 2005, keď ušli dvaja. Priamo z väzníc vraj neunikol nikto. O útek sa však pokúšajú viacerí, v roku 2007 až deväť ľudí. Na Slovensku je pritom vo väzbe alebo vo výkone trestu asi 8000 ľudí.

Vo februári tiež zrejme z rodinných dôvodov utiekol aj muž, odsúdený za úverový podvod. Do leopoldovskej väznice sa nevrátil z práce v kuchyni. Po niekoľkých hodinách ho však vypátrali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu