Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Od budúceho roka sa na Slovensku budú môcť sobášiť aj cudzinci

BRATISLAVA - Od budúceho roka sa na Slovensku budú môcť sobášiť aj cudzinci, ktorí v našej krajine nemajú trvalý pobyt. Umožní to novela zákona o matrikách, ktorú vypracovalo ministerstvo vnútra a predložilo ju na pripomienkovanie do medzirezortného konania.

Dvaja cudzinci po predložení všetkých požadovaných dokladov budú môcť uzavrieť manželstvo na ktoromkoľvek matričnom úrade, uviedla Alena Koišová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra (MV) SR.

Novela tohto zákona zruší ustanovenie, podľa ktorého je možné ženské priezviská osoby inej ako slovenskej národnosti zapísať do matriky bez koncovky slovenského prechyľovania. Takéto ustanovenie je podľa Koišovej jednak v rozpore so zákonom o štátnom jazyku, jednak diskriminuje Slovenky, ktoré po sobáši s cudzincom musia mať meno na matrike zapísané so slovenským prechyľovaním.

"Všetky priezviská sa teda budú v matrikách viesť s koncovkou slovenského prechyľovania," dodáva. Matriky však na žiadosť žien vydávajú rodné či sobášne listy s uvedením priezviska bez prechyľovania. Nielen cudzinka, ale aj Slovenka vydatá za cudzinca tak môže mať v občianskom preukaze či pase zapísané meno bez prechýlenia. V cudzine podľa Koišovej prechyľovanie nepoznajú a často spôsobuje našim občiankam problémy.

Matriční úradníci budú môcť vyhotovovať výpisy a umožnia nazerať do matriky aj iným osobám, ako členom rodiny, ktorej sa zápis týka. Ide napríklad o osobu, ktorá má dieťa v pestúnskej či osobnej starostlivosti, alebo súdom stanoveným opatrovníkom. Novela zákona o matrikách tiež ukladá matrikárom povinnosť prehlbovať si odbornú kvalifikáciu vzdelávaním.

Sprísňuje pravidlá ochrany zbierky listín, ktoré sú druhopisom matriky a obsahujú listiny slúžiace ako podklad na zápis do matriky. Doklady vydané v Českej republike pri predkladaní na slovenskú matriku už nebude potrebné prekladať do úradného slovenského jazyka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu