Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Cez hrádzu pretieklo minimum vody

"Priesaky však boli naozaj zanedbateľné!"

TREBIŠOV - Hrádza pri Trebišove podľa vodohospodárov nezlyhala. Minulotýždňové záplavy spôsobilo extrémne množstvo vody, ktorá prišla zvrchu a podzemia. Tvrdí to riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Povodia Bodrogu v Trebišove Ján Tkáč.

Pripustil síce, že cez hrádzu voda presiakla: "Priesaky však boli naozaj zanedbateľné!" tvrdí. Všetky poškodené miesta na hrádzi však čoskoro opravia.

Samotnú 18-kilometrovú hrádzu pritom dobudovali za pôžičku vo výške 36,5 mil. od Centrálnej európskej banky len vlani. Vodohospodári Povodia Bodrogu čelili kritike miestnych obyvateľov, lebo povodne im spôsobili veľké škody. "Hrádza na Trnávke bola kvôli zastavanej ploche rozšírená a spevnená tzv. ekomatracmi. Jej technické riešenie nie je zlé," ohradil sa Tkáč. Potvrdil, že z celkového množstva vody pri záplavách v okolí Trebišova presiaklo cez hrádzu len asi jedno percento, a aj to iba na úseku niekoľkých metrov.

"Možno aj preto, lebo sťažujúci sa občania mali na svojich pozemkoch zakopané staré odvodňovacie potrubia," dodal riaditeľ. K ohrozeniu obyvateľov podľa neho nedošlo. Tí však Povodiu zazlievali, že keď sa voda prevalila, na prečerpávacej stanici nefungovali všetky čerpadlá. "Jedno zo štyroch čerpadiel sa počas povodne zanieslo a skutočne nefungovalo," priznal J. Tkáč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu