Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SOI-ČOI: Kontrolovali taxislužby a reštaurácie v Prahe a Bratislave

BRATISLAVA - Zhruba 50-percentné pochybenie skonštatovali inšpektori slovenskej a českej obchodnej inšpekcie počas nedávnej dvojdňovej spoločnej kontroly v Bratislave a Prahe zameranej na taxislužby a reštauračné zariadenia.

Viac nedostatkov evidovali v reštauračných zariadeniach ako pri využití taxislužieb - v Prahe 60 percent a v Bratislave 62,5 percenta.

Kým na Slovensku išlo hlavne o predraženie podávaných jedál a nápojov či nevydávanie dokladov o zaplatení, v Českej republike zistili inšpektori nedostatky v hygiene a skladovaní. Za vážny problém v Bratislave, ktorý bude Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) ostro sledovať, označila jej ústredná riaditeľka Nadežda Machútová na dnešnej tlačovej besede porušenie ochrannej známky kofola. Inšpektori skontrolovali 13 reštauračných zariadení.

Kým v Prahe pri taxislužbách nezistili inšpektori predraženie, v Bratislave je tento problém aktuálny a taxikári tiež nezriedka zaokrúhľujú výslednú cenu uvedenú na tachometri výrazne nahor. Jednou z príčin predražovania služieb v reštauráciách aj taxíkoch môže byť podľa Machútovej aj to, že inšpektori pri kontrole simulovali cudzincov. V Prahe sa objavili iné nedostatky, napríklad nečitateľné údaje na doklade či chýbajúce potvrdenia. Ako Machútová skonštatovala, ani pri jednej z 12 kontrol taxislužieb nezistili inšpektori otvorenú diskrimináciu vo forme dvojakých cien pre domácich a zahraničných klientov, čo je pozitívne.

Zistenie rozdielnych nedostatkov pri taxislužbách súvisí aj s tým, že v Prahe je vyhláškou určená maximálna cena za poskytované služby s nutnosťou vydať doklad a v Bratislave je voľná tvorba cien. "Je to pre nás minimálne dôvod na zamyslenie," podotkla Machútová. Vďaka tomu sa v českom hlavnom meste nemôže stať, že klienta prekvapí neočakávane vysoká cena a tiež sa o podmienkach dočíta v informačných brožúrach. Ako však zdôraznila, určenie maximálnej ceny by malo význam iba v hlavnom meste.

Ako informoval ústredný riaditeľ Českej obchodnej inšpekcie (ČOI) Jiří Pěkný, spoločné kontroly chystajú aj naďalej, najmä počas letných mesiacov. Zamerané budú opäť na taxislužby a reštauračné zariadenia, k Prahe a Bratislave pribudnú aj ďalšie turisticky vyhľadávané mestá. "Snažíme sa tým okrem iného eliminovať nespokojnosť zahraničných klientov s týmito službami, lebo na základe nich často posudzujú celú krajinu," poznamenala Machútová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu