Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vrah policajta Vidu a informátora Riga dostal 25 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

NITRA - Ladislava Bogdana, ktorý v Leviciach po nevydarenej policajnej akcii v auguste v roku 2008 zavraždil nasadeného policajta Róberta Vidu a policajného informátora, dnes Okresný súd v Nitre poslal na 25 rokov do väzenia.

Rovnaký trest dostal aj muž, ktorý si u Bogdana podľa súdu objednal vylúpenie levickej zmenárne a vraždu jej majiteľa. Rozsudok nie je právoplatný, údajný objednávateľ lúpeže sa proti nemu na mieste odvolal, Bogdan si ponechal čas na rozmyslenie.

Odsúdenému Bogdanovi pôvodne hrozilo doživotne. Nižší trest mu súd vymeral za to, že sa priznal, spolupracoval s políciou a vraždy oľutoval. "Nie je však možné znížiť trest pod spodnú hranicu tak, ako to žiadala obhajoba. Nie sú na to žiadne dôvody, navyše zomreli dvaja mladí ľudia," zdôvodnila výšku trestu predsedníčka senátu.

Rovnaký trest, 25 rokov väzenia vo väznici s najprísnejším strážením, vymeral súd aj údajnému objednávateľovi lúpežného prepadnutia levickej zmenárne. Aj keď nikoho nezabil, podľa rozsudku niekoľko mesiacov neúspešne nahováral Bogdana na vraždu majiteľa zmenárne, krádež peňazí a zmeniek. "Bez jeho počínania by k zločinu nedošlo," dodala sudkyňa.

Policajt a policajný informátor zomreli v auguste 2008, keď Bogdan na objednávku naplánoval prepadnutie zmenárne. Na akciu nahovoril svojho známeho Ivana Riga, ten však chystanú lúpež oznámil polícii a zmenáreň fingovane vylúpil s policajným agentom Robertom Vidom. Keď muži po lúpeži neplánovane nasadli do Bogdanovho auta a ten zistil, že ho oklamali, oboch zastrelil. Po tragickej udalosti odstúpil krajský šéf polície Ján Štark, jeho zástupca, ako aj šéf kriminálky. V prípade boli najskôr obvinení štyria muži, trestné stíhanie dvoch z nich polícia zastavila a v procese vystupovali iba ako svedkovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu