Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za vraždu podnikateľa v Nitre odsúdili aj dvoch expolicajtov

Expolicajt Martin Č.
Expolicajt Martin Č. (Zdroj: TASR)

NITRA – Senát Krajského súdu v Nitre dnes uznal za vinných štyroch z piatich obvinených v kauze vraždy podnikateľa Mariána B. Za vraždu majú ísť sedieť dvaja bývalí bratislavskí policajti, ktorí patrili k elitnej jednotke ministerstva vnútra.

Milan T. dostal 13 rokov a Martin Č. 12 rokov a šesť mesiacov v druhej nápravnovýchovnej skupine. Mariána B. zastrelili podľa senátu štyrmi výstrelmi v septembri 2000 vo vchode paneláku na sídlisku Chrenová. Podľa výsledkov z balistiky sa strieľalo zo služobnej zbrane patriacej Milanovi T. Svedkovia videli troch ľudí, podozrivý bol aj Bratislavčan Dušan K., ktorého však krajský súd dnes oslobodil, pretože proti nemu nenašiel žiadne dôkazy.

Tretí vrah teda zostáva neznámy. Za pomoc k vražde pôjde na 12 rokov do väzenia bývalá manželka zastreleného podnikateľa Ivona B., ktorá si údajne najala cudzinca Nijaza Č., aby odstránil jej muža. Zaplatila mu za to 350 000 korún a 10 000 dolárov. Nijaz Č. mal potom na vraždu angažovať spomínaných policajtov, vtedy ešte v službe. Nijaz Č. dostal za návod k vražde 13 rokov v druhej nápravnovýchovnej skupine. Ako povedal novinárom jeho obhajca Peter Urbanec, „môj klient je momentálne doma v Bosne a Hercegovine, už dva roky má vážne zdravotné problémy. Voči rozsudku sa určite odvolá, je nevinný.“

Na vynesení rozsudku sa dnes zúčastnili len Milan T. a Martin Č., ostatní požiadali súd, aby sa pojednávalo v ich neprítomnosti. Po tom, čo predseda senátu povedal, že obžalovaní sú vinní, prišlo Martinovi Č. nevoľno a vybehol na chodbu. Vrátil sa asi po štvrť hodine. Po skončení pojednávania adresoval senátu, že im za všetko „ďakuje“, za čo sa musel ospravedlniť, pretože predseda senátu Stanislav Libant mu pohrozil trestom za urážku. Novinárom povedal, že je nevinný a voči rozsudku sa odvolá. „Tento štát nie je právnym štátom, bol som odsúdený bez akéhokoľvek dôkazu, mal som alibi, v čase vraždy som bol v Starej Turej a 22 svedkov mi to dosvedčilo. Budem bojovať, aj keby som to mal dotiahnuť až do Štrasburgu,“ uviedol.

Krajský súd v Nitre v roku 2003 všetkých piatich obžalovaných oslobodil pre nedostatok dôkazov. Najvyšší súd však rozsudok zrušil a krajskému súdu nariadil ďalšie dokazovanie. Proces obnovili 26. marca. Predseda senátu Libant dnes v odôvodnení rozsudku uviedol, že sa prihliadlo aj na výpoveď Ivony B., ktorá sa ešte v prípravnom konaní vo februári 2001 k činu priznala, no neskôr svoju výpoveď poprela. „Tento prípad bol extrémne sledovaný a do radov polície vniesol dávku takého konania, že to zdvihlo zo stolíc aj funkcionárov,“ uzavrel predseda senátu Libant.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu