Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda pridá samosprávam na sociálne služby 13,7 mil. eur

Robert Fico a Robert Kaliňák
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

STARÁ LUBOVŇA - Slovenská vláda pridá mestám a krajom na financovanie sociálnych služieb 13,7 milióna eur. Oznámil to dnes premiér Robert Fico po zasadnutí kabinetu v Starej Ľubovni. Niektorým, najmä súkromným zariadeniam, hrozí zánik, pretože mestá a samosprávne kraje im pre nedostatok peňazí znížili dotácie.

"Chceme, aby tieto zariadenia fungovali a nik sa nevyhováral, že nemôže existovať kvôli tomu, aké problémy sú vo finančnom systéme," zdôvodnil rozhodnutie Fico. Obciam a mestám pridá štát 7,26 milióna eur, samosprávnym krajom na prevádzku neštátnych zariadení 6,4 milióna eur.

Zmenu financovania týchto zariadení mala priniesť novela zákona, ministerka práce Viera Tomanová ju však pre rozdielne predstavy poskytovateľov sociálnych služieb a zástupcov samospráv z marcovej schôdze parlamentu stiahla. Neštátni poskytovatelia sociálnych služieb neboli spokojní ani s novelou zákona. Očakávali však, že ich postavenie by mohli zmeniť poslanci vlastnými pozmeňovacími návrhmi k norme. Jej stiahnutie preto označovali za katastrofu.

Aj keď obce, mestá a kraje nemajú v svojich zariadeniach voľné miesta, aby vyhoveli všetkým žiadateľom o službu, samosprávy sa vraj obávajú využívať neštátne domovy. Museli by im totiž prispievať na starostlivosť o ľudí. Zástupcovia neštátnych zariadení už skôr tvrdili, že tisíce ľudí čakajú v poradovníkoch na voľné miesta a súkromným a cirkevným domovom hrozí zánik pre nedostatok klientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu