Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Podozrenie z prania špinavých peňazí, Švajčiari vyšetrujú Interblue

Jozef Medveď
Jozef Medveď

BRATISLAVA - Švajčiarske úrady vyšetrujú aktivity zaniknutej firmy Interblue Group, ktorej Slovensko za sporných okolností predalo emisné kvóty. Dôvodom je podozrenie z prania špinavých peňazí.

Napísali to dnes denníky Sme a Hospodárske noviny s odvolaním na švajčiarsku prokuratúru. Opozícia a médiá dlhodobo predaj limitov na vypúšťanie oxidu uhličitého za približne 75 miliónov eur kritizujú ako nevýhodný.

"Spolková prokuratúra potvrdzuje, že v súvislosti s predajom slovenských emisných kvót CO2 vedie vyšetrovanie trestnej činnosti pre pranie špinavých peňazí," citovalo Sme hovorkyňu švajčiarskej spolkovej prokuratúry Jeannette Balmerovú.

Vyšetrovanie sa podľa denníkov týka podozrivého prevodu peňazí medzi Interblue a firmou Crataegus zo stredoamerického daňového raja Belize. Transakciu vraj vlani zaznamenala istá švajčiarska banka a prevod bol na týždeň zadržaný. Sme poznamenalo, že nie je jasné, či išlo o peniaze, ktoré Interblue dostala za slovenské emisie. V prípade zatiaľ Švajčiari nikoho neobvinili.

Emisný obchod vyšetruje aj slovenský Úrad boja proti korupcii, a to pre podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Slovenskí vyšetrovatelia spolupracovali aj so švajčiarskymi orgánmi.

Sme a Hospodárske noviny tento týždeň napísali, že podľa istého dokumentu pochádzajúceho údajne od švajčiarskych vyšetrovateľov boli majiteľmi Interblue Group Čech Marek Pleyer a dvaja muži so slovenskými adresami. Medzičasom zaniknutá firma Interblue mala sídlo v Spojených štátoch, jej majitelia boli doteraz neznámi.

Po zániku americkej Interblue Group sa za jej nástupcu vyhlásila Interblue Group Europe zo Švajčiarska. Za nového vlastníka sa označil český občan Milan Růžička. Slovensko však nástupníctvo novej Interblue neuznáva a zmluvu, ktorá ho zaväzovala predať Interblue aj ďalšie emisné kvóty, považuje za ukončenú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu