Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové vedenie Interblue rokovalo na MŽP, minister nebol

Zástupcovia Interblue Group Europe
Zástupcovia Interblue Group Europe

BRATISLAVA - Zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR a firmy Interblue Group Europe sa stretli dnes na ministerstva. Agentúru SITA dnes o tom informovala hovorkyňa rezortu Jana Kaplanová.

Stretnutie dnes ohlásilo na tlačovej konferencii nové vedenie spoločnosti Interblue Group Europe AG, nástupca americkej firmy Interblue Group, ktorej v roku 2008 slovenská vláda predala 15 miliónov voľných emisných kvót za takmer 76 miliónov eur.

"Môžem potvrdiť, že sa uskutočnilo stretnutie na úrovni právnych zástupcov Interblue Group a Ministerstva životného prostredia SR," povedala Kaplanová. Dodala, že minister Jozef Medveď sa na stretnutí nezúčastnil.

"Bude sa musieť najprv oboznámiť s faktami, respektíve zanalyzovať si celú situáciu a priebeh tohto stretnutia, až následne bude môcť zaujať nejaké stanovisko," povedala Kaplanová. Ministerstvo chce podľa hovorkyne vyhodnotiť aj oprávnenosť zástupcov firmy, ktorí dnes s právnymi zástupcami envirorezortu rokovali.

 Na to, či mali zástupcovia firmy doklady, ktoré by ich oprávňovali s ministerstvom vo veci rokovať, nevedela hovorkyňa potvrdiť. Minulý týždeň, po kontrolnom dni predsedu vlády na ministerstve životného prostredia, oznámil minister Medveď, že firme Interblue Group už Slovensko nepredá ani tonu emisných limitov, lebo podľa neho pôvodná zmluva zanikla spolu so zánikom spoločnosti Interblue Group v USA.

Slovensko predalo 15 miliónov ton emisných kvót za jednotkovú cenu 5,05 eura za tonu. Kritici predaja vyčítajú vláde jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami. Firma mala zazmluvnených ďalších 35 ton miliónov emisných jednotiek a má pritom voči Slovensku aj dlh 15 miliónov eur.

Tie mala do konca roka 2009 vyplatiť v rámci doplatku, ktorý sa viaže na investovanie prostriedkov z predaja do tzv. zelených investičných schém. To sú projekty, ktorých cieľom je zníženie produkcie skleníkových plynov na národnej úrovni.

V tejto chvíli nie je dôvod, aby sme menili naše vyjadrenie z minulotýždňovej tlačovej besedy o neplatnosti zmluvy, uviedla dnes Kaplanová. Na tlačovej konferencii, ktorú dnes v Bratislave zorganizovalo údajné nové vedenie spoločnosti Interblue Group Europe AG, nástupca americkej firmy Interblue Group, sa ako vlastník predstavil Milan Ružička, ako nový projektový manažér František Jakoubek a ako štatutárna zástupkyňa Natalie Goff.

“Spoločnosť si svoje záväzky zo zmluvy plne uvedomuje a je pripravená ich plniť. Zámerom nového vlastníka spoločnosti je preniesť túto obchodnú transakciu do roviny vecného jednania,” konštatoval na tlačovej besede Jakoubek.

Ružička tvrdil, že kúpil sto percent akcií spoločnosti Interblue Group Europe AG a považuje sa za jediného vlastníka firmy. “V súčasnosti prebieha vo Švajčiarsku registrácia uvedených zmien,” uviedol Ružička s tým, že napriek okolnostiam považuje danú obchodnú transakciu za štandardnú.

Podľa Jakoubka sa firma ocitla bez štatutárneho zástupcu 12. februára tohto roka, pretože pôvodná konateľka a majiteľka Jana Lütken sa vzdala funkcie. To podľa neho znemožnilo ďalšiu komunikáciu a predĺžilo proces prevzatia spoločnosti novým vlastníkom.

“Naša spoločnosť je presvedčená, že následnou diskusiou budú odstránené všetky vzájomné nezrovnalosti,” myslí si Ružička. Žiadne ďalšie informácie predstavitelia neprezradili, odmietli aj novinárske otázky, vraj sa chcú plne sústrediť len na rokovania s rezortom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu