Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SNS je proti predsedníctvu Maďarska v EÚ

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) očakáva, že slovenská vláda vyšle do Bruselu návrh, aby Európska únia odňala Maďarsku plánované predsedníctvo do času, kým budú v Maďarsku pretrvávať iredentistické veľkomaďarské tendencie.

Národniari si myslia, že takto by mali protestovať proti výrokom maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma. "Výrok Sólyoma, že Maďari na Slovensku, v Srbsku a v Rumunsku by sa mali učiť štátny jazyk len ako cudzí jazyk, potvrdzuje nebezpečné gradovanie veľkomaďarského šovinizmu. Hlava štátu Maďarska v skutočnosti predostrela plán na jazykové ukradnutie občanov suverénnych štátov, vytvorenie homogénnych, jazykovo maďarských území, ktoré si chce Maďarsko pričleniť podľa kosovského modelu," píše sa v stanovisku predsedu SNS Jána Slotu.

SNS varuje pred takýmto "hraním sa s etnickým ohňom, ktoré neakceptuje európske princípy suverenity a integrity štátov. SNS má vážne obavy, že ekonomicky zdecimované, ale revanšisticky vybičované Maďarsko smeruje k plánovanému vytvoreniu konfliktu s okolitými štátmi, nevylučujúc ani vojenský, najmä po nástupe vlády Viktora Orbána," uzatvára Slota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu