Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico podá prezidentovi návrh na odvolanie Štefanova

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes podá prezidentovi návrh na odvolanie ministra výstavby Igora Štefanova. Novinárov o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš. Nominant SNS odmietol podať demisiu, na ktorú ho predseda vlády vyzval v utorok pre pochybenia v kontroverznom tendri. Zároveň však vyhlásil, že hoci dôvody na odchod nevidí, Ficov návrh na odvolanie bude rešpektovať.

"Predseda vlády (...) v priebehu dneška doručí prezidentovi republiky pánovi Gašparovičovi písomný návrh na odvolanie pána Štefanova z postu ministra výstavby a regionálneho rozvoja," zhrnul Ondruš. Fico podľa očakávania zároveň navrhne, aby ministerstvo výstavby do júnových volieb viedol súčasný minister školstva a ďalší nominant SNS vo vláde Ján Mikolaj.

Fico vyzval Štefanova na odchod z funkcie v utorok po tom, čo Najvyšší kontrolný úrad zistil neúčelné vynaloženie menšej časti peňazí zo sporného tendra. Tender stál kreslo aj Štefanovovho predchodcu Mariana Janušeka.

"My tento krok, ktorý urobil (...) premiér, chápeme ako snahu Smeru-SD v rámci predvolebnej kampane zastaviť prepad preferencií, na ktoré ukázali ostatné prieskumy verejnej mienky," vyhlásila po dnešnom rokovaní vedenia strany podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

"Ja si myslím, že podstatne väčšie chyby sa spravili na iných ministerstvách, ktoré neboli obsadené nominantami SNS, a tí ľudia sú v poriadku, sedia naďalej na svojich miestach," doplnil predseda strany Ján Slota. Poznamenal, že predsedníctvo preto neodporučilo Štefanovovi, aby sa vzdal funkcie.

Minister školstva Mikolaj naznačil, že strana napriek prípadnému odvolaniu Štefanova z vládnej koalície nevystúpi. "Necháme dovládnuť, dobehnúť túto zostavu. My vychádzame z toho, že koalícia v podstate skončila, pretože sú o tri mesiace parlamentné voľby," povedal. Práve Mikolaja chcel poveriť Fico vedením ministerstva výstavby. Podobne ako Mikolaj sa vyjadril aj Slota. "Podľa môjho názoru to nemá absolútny nejaký zmysel," odpovedal na otázku, či strana uvažuje o odchode z vlády.

Kontroverzný tender vyhralo konzorcium s firmami údajne blízkymi SNS. Opozícia ministerstvu vyčítala, že informácie o tendri boli vypísané len niekoľko dní na ťažko prístupnej nástenke úradu. Ministerstvo výstavby zmluvu s víťazným konzorcium neskôr zrušilo, dovtedy však štát vyplatil 13,06 milióna eur. Európska komisia už skôr oznámila, že tieto peniaze nepreplatí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu