Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Dohášajú požiar zámku Kunerad

Na likvidácii ohňa sa podieľali štyri desiatky hasičov Zobraziť galériu (8)
Na likvidácii ohňa sa podieľali štyri desiatky hasičov (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Hasičom sa podarilo v noci na dnes dostať pod kontrolu oheň, ktorý sa v stredu rozhorel v známom kaštieli Kunerad na severe Slovenska. Dnes to potvrdili zástupcovia krajských hasičov v Žiline. Podľa dostupných informácií sa pri požiari nikto nezranil. Príčina nešťastia a výška škôd zatiaľ nie sú známe.

"Požiar sa podarilo lokalizovať. Na mieste zostali ešte niektorí hasiči, ktorí to tam dohášajú," poznamenali hasiči. Na likvidácii ohňa sa celkovo podieľali takmer štyri desiatky ľudí.

Podľa skorších informácií oheň vznikol na streche, z ktorej sa rozšíril i do podkrovia. Strecha je vraj takmer zničená a zrejme ju bude treba strhnúť. Niektoré média upozornili, že strechu prerábali šiesti pracovníci kežmarskej firmy. Odišli vraj na obed a po návrate už našli budovu v plameňoch.

Kaštieľ, ktorý zaradili medzi národné kultúrne pamiatky, postavili v roku 1916 v secesnom štýle. V minulosti slúžil ako príležitostné grófske sídlo. Počas druhej svetovej vojny v ňom sídlil partizánsky štáb, v roku 1944 ho nemeckí vojaci vypálili. Kaštieľ v povojnových rokoch opravili, neskôr slúžil ako liečebný ústav. Podľa internetového portálu Sme.sk pamiatku začal vlani opäť rekonštruovať jeho vlastník Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice. Práce sa vraj začali výmenou strešnej krytiny.

Oheň pred necelým rokom zničil aj ďalšie lákadlo pre turistov v Žilinskom kraji, ktorým bola múmia dobrodinky Žofie Bosniakovej v Tepličke nad Váhom. Psychicky chorý muž vtedy vytiahol vzácnu relikviu pred tamojší kostol, polial horľavinou a zapálil ju. Obhorené zvyšky múmie po expertíze napokon skončili za mrežami v nepriehľadnej kovovej skrinke kaplnky kostola v Tepličke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu