Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hasiči likvidovali požiar zámku v Kunerade

Požiar zámku Kunerad Zobraziť galériu (7)
Požiar zámku Kunerad (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Hasiči ešte v stredu večer ďalej zápasili s ohňom, ktorý sa okolo poludnia rozhorel v známom kaštieli Kunerad na severe Slovenska. Strecha budovy už horieť prestala, plamene ju však takmer celú zničili. Viacero menších ohnísk museli hasiči stále likvidovať vo vnútorných priestoroch kaštieľa.

Včera to povedal zástupca krajských hasičov v Žiline Miroslav Marton. Pri nešťastí sa podľa neho nikto nezranil, príčina požiaru ani výška škôd zatiaľ nie je známa.

"Nedá sa ešte povedať, že požiar je lokalizovaný, lebo naďalej treba hasiť menšie ohne vo vnútri budovy. Treba ich odkrývať a likvidovať. Môže to trvať aj niekoľko hodín. Strecha je na 80 percent zničená, zrejme ju bude treba strhnúť," poznamenal Marton. Podľa doterajších zistení vznikol oheň na streche a odtiaľ sa rozšíril aj do podkrovia.

Internetový portál Sme.sk upozornil, že strechu prerábali šiesti pracovníci kežmarskej firmy. Odišli vraj na obed a po návrate už našli budovu v plameňoch. Na likvidácii požiaru sa podieľali necelé štyri desiatky hasičov zo Žiliny, Rajca, Bytče či Čadce. Niektorých hasičov však večer z Kuneradu už stiahli.

Kaštieľ, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky, postavili v roku 1916 v secesnom štýle. V minulosti vraj slúžil ako príležitostné grófske sídlo. Počas druhej svetovej vojny v ňom sídlil partizánsky štáb, v roku 1944 ho nemeckí vojaci vypálili. Kaštieľ v povojnových rokoch opravili, neskôr slúžil ako liečebný ústav.

Podľa Sme.sk pamiatku začal vlani opäť rekonštruovať jeho vlastník Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice. Práce sa vraj začali výmenou strešnej krytiny. Oheň pred necelým rokom zničil aj ďalšie lákadlo pre turistov v Žilinskom kraji, ktorým bola múmia dobrodinky Žofie Bosniakovej v Tepličke nad Váhom.

Psychicky chorý muž vtedy vytiahol vzácnu relikviu pred tamojší kostol, polial horľavinou a zapálil ju. Obhorené zvyšky múmie po expertíze napokon skončili v nepriehľadnej kovovej skrinke v zamrežovanom výklenku kaplnky kostola v Tepličke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu