Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Video z údajnej Červenkovej bankovej lúpeže neexistuje

Roman Červenka
Roman Červenka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z lúpeže v pobočke VÚB banky v bratislavskej Rači, z ktorej je obžalovaný Roman Červenka, neexistuje obrazový záznam.

Kamerový systém, ktorý je v banke nainštalovaný, mal totiž v ten deň technické problémy. Ako dnes vypovedal zamestnanec banky, záznam sa nepodarilo rekonštruovať ani v špecializovanej firme v Prahe, nie je preto možná identifikácia osôb, ktoré v čase lúpeže v banke boli. Banka nemala v čase lúpeže ani súvislú fyzickú ochranu. Pracovníci bezpečnostnej služby vykonávali tzv. flexi ochranu, na pobočku chodili len na určitý čas, potom sa presunuli inde.

Pred súdom dnes vypovedala aj vyšetrovateľka, ktorá okrem iného zabezpečovala identifikáciu páchateľa v špeciálnej miestnosti cez jednosmerné zrkadlo. Vyšetrovateľka vylúčila, že by v tom čase z miestnosti vyšli traja figuranti a ostal tam len jeden spolu s obžalovaným Romanom Červenkom, tak ako to tvrdil obžalovaný a jeden zo svedkov. Súd sa tiež zaujímal o zloženie figurantov, nakoľko jedna svedkyňa uviedla, že páchateľom mal byť muž s tmavomodrými očami s prenikavým pohľadom. Napriek tomu boli figuranti totožní ako v prvom prípade, pričom nie všetci mali modré oči. Vyšetrovateľka si nepamätá, či svedkovia označili so stopercentnou istotou obžalovaného Romana Červenku ako páchateľa.

Sudca odročil pojednávanie do 14. apríla, kedy by malo byť ukončené dokazovanie, prednesené záverečné reči a vyhlásený rozsudok.

Lúpež bola spáchaná v bratislavskej Rači 3. januára 2008. Červenka sa „preslávil“ najmä tým, že policajtom utiekol cez záchodové okienko v nemocnici na bratislavských Kramároch, keď ho priviedli na lekárske vyšetrenie. Napriek rozsiahlej pátracej akcii ho polícia dlho nedokázala vypátrať. Romana Červenka zadržali až 26. mája 2008 v Rači po malej dopravnej nehode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu