Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stane sa Bratislava centrom zábavy a hazardu?

Harrah's hotel-kasíno v Las Vegas
Harrah's hotel-kasíno v Las Vegas (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na okraji Bratislavy, neďaleko hraníc s Rakúskom a Maďarskom, by mali na budúci rok spustiť výstavbu zábavného centra Metropolis za 1,5 miliardy eur (45,19 miliardy Sk). O projekte, ktorý by sa mohol zaradiť k najväčším investíciám v krajine, včera novinárov informovali zástupcovia spoločností TriGranit a najväčšieho prevádzkovateľa kasín na svete, amerického Harrah's.

Komplex investori prirovnali k strediskám voľného času a zábavy v Las Vegas. V prvej fáze má najskôr vzniknúť nákupné a rekreačné centrum, zábavný park, tri hotely a kasíno. Práce na výstavbe potrvajú asi päť rokov. Neskôr majú pribudnúť konferenčné zariadenia, golfové ihriská, ďalšie kasína ako aj luxusné apartmány.

Výstavbu zábavného centra budú spoločne financovať TriGranit a Harrah's. Pre výstavbu na Slovensku sa rozhodli, keďže krajina je v schengenskom priestore bez hraničných kontrol a zaviedla euro. Nedostatku peňazí sa neobávajú ani napriek tomu, že v čase hospodárskej krízy mnohí developeri zrušili a odložili svoje zámery. "Nie je problém získať kapitál na projekt," poznamenal Simon Bayley zo spoločnosti TriGranit.

Komplex by mal stáť na ploche 30 hektárov v blízkosti križovatky diaľnic, ktoré smerujú do Viedne, Bratislavy, Budapešti a Prahy. Investori predpokladajú, že ročne by ho mohlo navštíviť päť miliónov turistov.

Zastavaná plocha zábavného centra má dosiahnuť 1,2 milióna metrov štvorcových, z toho štvrtina pripadne na päťhviezdičkový hotel s kasínom. Nákupné priestory budú na viac ako 100.000 metroch štvorcových, ďalší hotel s akvaparkom zaberie 50 tisíc metrov štvorcových a konferenčné priestory s tretím hotelom 60 tisíc metrov štvorcových. V hoteloch by sa malo nachádzať spolu 2700 izieb. Zamestnanie priamo v Metropolise by postupne mohlo nájsť takmer 9000 ľudí. Počas výstavby vznikne 5000 pracovných miest.

Zástupcovia oboch spoločností odhadli, že štát na daniach a ďalších odvodoch po výstavbe strediska vyberie asi 600 miliónov eur (vyše 18 miliárd korún) ročne. Turisti, ktorí centrum navštívia, vraj podporia ekonomiku čiastkou 1,1 miliardy eur (33,14 miliardy Sk).

Minister financií Ján Počiatek (nominant Smer-SD) plánovanú výstavbu komplexu privítal, vláda ju však finančne ani daňovými úľavami nehodlá podporiť. "Jedná sa o jednu z mála investícií tohto typu a rozsahu v Európe," povedal novinárom. Pripomenul, že pôjde o jednu z najväčších investícií na Slovensku. Tie v minulosti smerovali väčšinou do automobilového a elektrotechnického priemyslu. Počiatek pripustil, že by štát mohol investorom vyjsť v ústrety úpravou legislatívy o kasínach.

Developerská spoločnosť TriGranit okrem Slovenska pôsobí aj v ďalších štátoch strednej Európy a Rusku. V krajine už vybudovala nákupné centrum a viaceré kancelárske priestory. Harrah's prevádzkuje po celom svete 54 kasín, hotely, kongresové a konferenčné centrá ako aj golfové ihriská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu