Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ostrovany nediskriminovali Rómov, keď ich oddelili plotom

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Východoslovenské Ostrovany nediskriminovali Rómov, keď vlani časť ich osady oddelili betónovým oplotením od záhrad viacerých obyvateľov obce.

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Podľa neho však obec problémom medzi Rómami a ďalšími obyvateľmi mohla predísť, keby sa ťažkosti snažila preventívne riešiť.

Ostrovany plot postavili za vlastné peniaze a tvrdili, že tak chcú chrániť obyvateľov, ktorí sa stávali terčom krádeží. Stredisko však konštatovalo, že až čas ukáže, či stavba tento účel aj splnila. Starosta obce Cyril Revák stanovisko zatiaľ nechcel komentovať. Na budúci týždeň v piatok by sa ním malo zaoberať obecné zastupiteľstvo. "Dôvodom je tá skutočnosť, že o výstavbe rozhodlo zastupiteľstvo, nie starosta obce sám," povedal Revák.

"Výstavba múru bola okrem iného prejavom určitej rezignácie samosprávy," tvrdí stredisko v stanovisku, ktoré si vyžiadal vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ľudovít Galbavý. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva zisťovalo, či obec postavením plota neporušila antidiskriminačný zákon. Zo záverov vyplynulo, že túto oblasť právna norma neupravuje, a preto k jej porušeniu nedošlo.

Stanovisko tiež upozornilo na nedostatočnú komunikáciu medzi zástupcami obce a Rómami ako aj medzi nerómskym a rómskym obyvateľstvom. V obci sú podľa neho údajne narušené medziľudské vzťahy, ktoré postavené oplotenie nevyrieši. Zhruba 150-metrový plot meria viac ako dva metre do výšky, jeho výstavba stála 13.000 eur.

Splnomocnencovi i samospráve stredisko odporučilo viaceré kroky, ako podobné problémy v budúcnosti riešiť. K zlepšeniu spolužitia Rómov s nerómskym obyvateľstvom by mohla prispieť vzájomná aktívna nekonfrontačná komunikácia. Pri problémoch s vysokou kriminalitou by zas mohla pomôcť polícia. "Verejné stavby v obci umiestňovať tak, aby nedochádzalo k vylúčeniu obyvateľov rómskej komunity," uvádza stanovisko.

Ostrovany majú viac ako 1700 obyvateľov, z nich je zhruba 1200 Rómov. Obec neďaleko Sabinova sa dostala do povedomia verejnosti vlani v lete, keď dvaja mladíci z ostrovianskej rómskej osady v susedných Šarišských Michaľanoch vážne zranili staršieho muža, ktorý sa im vraj snažil zabrániť v krádeži televízora. Extrémistické združenie Slovenská pospolitosť potom v Šarišských Michaľanoch usporiadalo prvú zo svojich protirómskych demonštrácií. Akcia sa skončila zákrokom polície.

Na Slovensku žije podľa odhadov v chudobných pomeroch niekoľko stotisíc Rómov, na presnom počte sa odborníci nezhodujú. Najväčšia časť rómskej populácie obýva najmä východné a južné Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu