Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bezák zakazuje Sokolovi omše aj spoločné stravovanie

Ján Sokol a Róbert Bezák
Ján Sokol a Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRTATISLAVA - Vojna medzi trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom a jeho predchodcom Jánom Sokolom pokračuje. Bezák zakazuje svojmu predchodcovi slúžiť omše, bývať v blízkosti arcibiskupského úradu a stravovať sa v rovnakej miestnosti. Informovala o tom televízia Markíza, ktorá sa odvoláva na list, ktorý má k dispozícii.

Bezák nechal podľa listu vymeniť zámky na vstupoch do budovy úradu Sokolovi prikázal vstupovať len cez vrátnicu. Arcibiskupský úrad na obsah listu, ktorý mal byť odoslaný v septembri minulého roku, nereagoval.

Spor arcibiskupov vyvolali hlavne Bezákove obvinenia, že jeho predchodca používal desiatky miliónov korún mimo oficiálneho účtovníctva. Podľa Bezáka nie je zdokladované, ako a na čo minul jeho predchodca 55 miliónov korún.

Odhaliť to mali výsledky auditu, ktorý si Bezák objednal hneď po nástupe do úradu. Správa o audite sa dostala aj na stôl Vatikánu. Informácie podľa Markízy preverovalo jeho právne oddelenie, ale na žiadne vážnejšie pochybenie neprišlo.

Bývalý ekonóm arcidiecézy Peter Kučera v stredu odmietol Bezákove tvrdenia a označil ich za nepravdivé. Ako tvrdí, prostriedky boli vždy riadne evidované v účtovníctve arcidiecézy a sú tam dodnes. K ich prevodu medzi bankami vo februári 2008 došlo kvôli lepšiemu úročeniu. Ako uviedol Kučera, zverejnené informácie v článku pochádzajú od poradcov arcibiskupa Bezáka, ktorí nemajú kvalifikáciu na posudzovanie účtovnej a ekonomickej evidencie. Ich závery nikto kvalifikovaný nepreveroval. Kritizoval pritom postup časopisu .týždeň, ktorý ich prebral ako fakty.

Ako dodáva Kučera vo svojom vyhlásení, pri stretnutí arcibiskupov u apoštolského nuncia 15. februára, ktoré sa zaoberalo obsahom Správy, označili všetky strany vysvetlenia za dostačujúce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu