Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Austrália chce uľahčiť prácu a štúdium pre študentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Mladí Slováci a Austrálčania zrejme získajú lepšie možnosti študovať a pracovať v druhej krajine. Umožniť by im to mala zmluva, ktorú obe krajiny chcú podpísať. Novinárom to dnes povedali ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a jeho austrálsky kolega Stephen Smith, ktorý prišiel na historicky prvú návštevu Slovenska. Termín podpisu zmluvy zatiaľ nie je známy.

Ministri podporili program takzvaných pracovných prázdnin, ktorý študentom umožňuje pracovať a študovať v jednej z krajín jeden rok. Vzájomnú výmenu študentov by podľa Lajčáka mohla podporiť zvažovaná zmluva o uznávaní dokladov o vzdelávaní.

V Austrálii študuje v súčasnosti zhruba 1500 vysokoškolákov zo Slovenska. V krajine tiež žije a pracuje desaťtisícová komunita Slovákov.

Slovensko má diplomatické styky s Austráliou od januára 1993. Austrália zatiaľ veľvyslanectvo na Slovensku nemá, podľa Smitha sa ju pre hospodársku krízu ani nechystá otvoriť. Pre Slovákov je príslušná ambasáda vo Viedni. Slovensko má vlastné veľvyslanectvo v Canberre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu