Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najviac sa falšujú 50-eurové bankovky?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

PREŠOV – V prvom roku po našom vstupe do eurozóny policajti na území Prešovského kraja zachytili celkom 172 kusov falošných bankoviek a mincí, z toho bolo 155 kusov novej meny euro.

Najviac sa falšovali 50 eurové bankovky, ktorých policajti zachytili 64 kusov. V obehu boli aj falošné americké doláre, britské libry a na trhu sa ešte objavili aj falzifikáty slovenskej koruny. Policajti vlani objasnili deväť prípadov falšovania peňazí a chytili dve organizované skupiny, ktoré dali do obehu falošné euro bankovky. Najviac falošných peňazí sa dostalo do rúk popradským policajtom, ktorí zhabali 72 kusov falzifikátov, nasleduje Prešov s 50 kusmi, na treťom mieste je Humenné s počtom 28 prípadov. Peňazokazci sa realizovali v menšom aj v ďalších okresoch kraja.

Podľa štatistiky, ktorú zverejnilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove, po bankovkách v nominálnej hodnote 50 € sa najviac falšovali 100 eurové bankovky s počtom 55 zachytených kusov, nasledujú 20 eurové bankovky s počtom 17 kusov. Policajti stiahli z trhu aj päť kusov 200 eurových bankoviek a dva kusy päť eurových bankoviek. V obehu boli tiež falošné mince. Dvoj-eurových falzifikátov zachytili deväť kusov a dva kusy jedno eurových mincí.

Prvý prípad organizovanej skupiny, ktorá mala za úlohu dať do obehu sfalšované peniaze, tvorili štyria muži z Medzilaboriec. Špecializovali sa na 50 eurové bankovky, ktoré pustili do obehu ešte v januári minulého roku. Policajti zachytili 20 kusov falzifikátov. Dvaja páchatelia pristúpili na dohodu o vine a treste, voči ďalším dvom bola vznesená obžaloba.

Ďalšiu organizovanú skupinu tvorili traja Bulhari, ktorí sa na území Slovenska pohybovali od mája minulého roku. Za šesť mesiacov, pokiaľ ich chytili, dali do obehu na celom území republiky 250 kusov falošných bankoviek v nominálnej hodnote 100 a 200 €, policajti im v aute našli ešte ďalších 19 kusov falošných euto bankoviek. Na území Prešovkého kraja im policajti dokázali desať prípadov. Ako uviedol krajský policajný riaditeľ František Leško, na ďalších prípadoch policajti pracujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu