Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Pred snehovými jazykmi a závejmi na celom území Slovenska varujú meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zverejnil na svojej internetovej adrese - http://www.shmu.sk výstrahy 1. stupňa, teda najnižší stupeň upozornenia, pre silný vietor, snehové jazyky a záveje.



Kombinácia silného vetra, snehových jazykov a závejov hrozí na západnom a východnom Slovensku. Na strednom Slovensku sú výstrahy len na tvorbu snehových jazykov a závejov. Výstrahy majú platnosť do dnešnej polnoci.

Počasie môže komplikovať najmä dopravu na cestách. Snehové jazyky dnes robia problémy vo viacerých krajoch. Medzi Doľanmi a Dolnými Orešanmi v okrese Trnava je už niekoľko hodín uviaznutý autobus so štyridsiatkou cestujúcich. Prvý kalamitný stupeň dnes vyhlásili v okrese Šaľa, kde silný vietor nafúkava sneh na cesty. Úplne neprejazdný je v oboch smeroch úsek cesty vedúcej zo Šale do Šoporne, uviazli tam osobné autá aj jeden kamión, ktorý sa zosunul mimo vozovku. Podľa informácií Regionálnej správy a údržby ciest Nové Zámky je takisto neprejazdná aj cesta do Šale do obce Horné Saliby, kde sú metrové záveje.

Výstraha 1. stupňa znamená, že predpokladaná intenzita a výskyt nebezpečného javu sú v danej časti roka síce bežné, ale môžu spôsobiť menšie škody. "Tento jav predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," píše sa na s webstránke SHMÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu