Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci rozhodnú o zákone o obecnom zriadení

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hlasovanie o viacerých návrhoch zákonov, ktoré vyvolali v pléne búrlivú diskusiu, čaká poslancov počas druhého týždňa 48. schôdze Národnej rady. Rokovanie pokračuje od utorka od 9:00.

Zákonodarcovia sa popasujú okrem iných aj s novelou zákona o obecnom zriadení, ktorému koalícia vyčíta najmä kumuláciu moci u starostu. Pre množstvo pozmeňovacích návrhov k norme z dielne rezortu vnútra, ktoré poslanci predniesli, si ju odložili až na utorňajšie hlasovanie.

Na budúci týždeň by malo padnúť aj konečné rozhodnutie o novele zákona o službách zamestnanosti, ktorý predniesla pred poslancami ministerka práce Viera Tomanová. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

V prípade, že ho schváli, nezamestnaným sa nepredĺži doba nároku na poberanie podpory v nezamestnanosti, no do praxe by mal zaviesť aktívne nástroje na podporu zamestnanosti. Plénum čaká rozhodovanie aj o ďalších návrhoch rezortu, o novele zákona o železničnej polícii zaraďujúcej mýtnych policajtov do policajného zboru, o voľbách do Národnej rady SR a do europarlamentu, ako aj o novele cestného zákona.

Hlasovať budú zákonodarcovia tiež o 14 poslaneckých návrhoch, ktoré mali na programe v piatok. Poslancov čakajú od utorka viaceré vládne aj poslanecké návrhy zákonov. Hneď na úvod v utorok predstúpi pred nich šéf rezortu pôdohospodárstva, ktorý predstaví štyri návrhy vypracované jeho ministerstvom.

Vypočujú si tiež správu o nákupe pandemickej vakcíny. Kým minister zdravotníctva Richard Raši obchod obhajuje, opoziční poslanci proces výberu a nákupu kritizujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu