Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dostál: Incident s výbušninou by mala prešetriť vojenská prokuratúra

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Incident so zabudnutou výbušninou v batožine náhodného cestujúceho by mala prešetriť vojenská prokuratúra. Informoval o tom aktivista Ondrej Dostál, ktorý ešte začiatkom januára podal na prokuratúru trestné oznámenie.

Podľa neho totiž pri policajnej akcii mohlo dôjsť k viacerým trestným činom. Prípad vyvolal pozornosť zahraničných médií, keďže nič netušiaceho muža v Írsku zatkli.

Prípadom sa má podľa Dostála zaoberať vojenská prokuratúra v Prešove. Aktivista si myslí, že na popradskom letisku, kde výbušninu zabudol policajt pri cvičení so psom, mohlo dôjsť k piatim trestným činom. Hraničná polícia napríklad mohla zneužiť svoje právomoci. "Žiadny zákon neoprávňuje políciu vkladať výbušniny do batožiny cestujúcich bez ich súhlasu a takýmto spôsobom uskutočňovať cvičenie," napísal v oznámení Dostál.

Žiada tiež prešetriť, prečo výbušnina unikla pozornosti policajtov a dostala sa na palubu lietadla do Írska. Polícia tak údajne mohla spôsobiť aj všeobecné ohrozenie či porušiť predpisy o nakladaní s kontrolovaným tovarom. "Právne predpisy neumožňujú vyvážať výbušniny do zahraničia bez povolenia," podotkol Dostál.

Pochybenie slovenských bezpečnostných síl vzbudilo pozornosť svetových médií. Postup polície kritizovali aj viacerí experti a analytici. Potrestaný zaň bude policajt, ktorý pochybil, odstúpil aj jeho nadriadený, riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zodpovednosť za incident úradu, ktorý spadá pod jeho ministerstvo, odmietol. Opozícia preto chcela Kaliňáka v parlamente odvolať z funkcie, na jeho zosadenie však nemala dostatok hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu