Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kaliňáka budú odvolávať kvôli incidentu s výbušninou

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Poslanci sa dnes pokúsia počas mimoriadnej parlamentnej schôdze zosadiť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Opozícia Kaliňákovi vyčíta nevydarené bezpečnostné cvičenie polície, po ktorom si slovenský cestujúci nevedomky odniesol lietadlom do Írska výbušninu. Na zosadenie ministra však nemá opozícia dostatok hlasov.

Trhavinu zabudla polícia začiatkom januára počas cvičenia psov na popradskom letisku na popruhoch jednej z batožín. Majiteľa batožiny, popradského elektromechanika, s výbušninou zadržala írska polícia. Tá ho však bez obvinenia následne prepustila.

Pochybenie slovenskej polície sa dostalo do širokej pozornosti svetových médií. Viacerí experti a analytici postup bezpečnostných síl kritizovali. Vysvetlenie od Slovenska žiadala aj Európska únia.

Prácu polície kritizovala aj koaličná strana ĽS-HZDS. Napriek tomu sa očakáva, že podpredsedu vlády a podpredsedu najsilnejšej strany Smer-SD Kaliňáka ĽS-HZDS spolu s ďalšou koaličnou stranou SNS podporí.

Podporu súčasnému ministrovi vnútra chcú na demonštrácii vyjadriť aj policajní odborári. Ich priazni sa v minulosti netešil bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Počas jeho vedenia protestovali odborári za zvýšenie platov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu