Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rastie záujem slovenských firiem o daňové raje

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Záujem slovenských firiem o presun sídla do daňových rajov vlani prudko vzrástol. Podľa analýzy Českej kapitálovej informačnej agentúry (ČEKIA) sa počet vlastníkov slovenských firiem, ktorí pochádzajú z destinácií považovaných za daňové raje, v minulom roku zvýšil o 27 % na 2 443.

To predstavuje 1,56 % zo 157 000 firiem pôsobiacich na Slovensku. K najatraktívnejším daňovým rajom pritom patrí Holandsko, Cyprus, Luxembursko a najväčší relatívny prírastok vlani zaznamenali Seychellské ostrovy či Lichtenštajnsko. K týmto záverom dospela ČEKIA na základe analýzy údajov z obchodného registra.

"Prudký nárast záujmu slovenských firiem o presun sídla do daňového raja všeobecne súvisí s globálnou hospodárskou krízou a obavami zo zvyšovania daní, rovnako ako podnikateľskou a politickou atmosférou na Slovensku. Paradoxne si myslím, že osvetu v negatívnom zmysle slova urobil, zatiaľ mediálny, tlak vlád krajín Európskej únie a USA bojovať s daňovými rajmi, kedy si množstvo podnikateľov začalo viac uvedomovať výhody daňovo a podnikateľsky prívetivejších destinácií, a to už z pohľadu skrytia vlastníctva alebo daňovej optimalizácie," konštatuje analytička spoločnosti ČEKIA Petra Štěpánová.

Podiel českých firiem kontrolovaných z daňových rajov dosiahol v minulom roku 11 143, čo predstavuje 3,45 % z celkového počtu firiem a medziročný nárast o 24 %. Tento "náskok" si Česká republika podľa Štěpánovej vytvorila už v predchádzajúcich rokoch, keď bolo Slovensko považované za stredoeurópsky daňový raj. Globálna finančná kríza, podnikateľská a politická atmosféra, rovnako ako obavy zo zvyšovania daní sa v minulom roku podpísali pod zvýšený záujem českých a slovenských firiem presunúť sídlo do daňového raja.

Česká kapitálová informačná agentúra pôsobí v oblasti poskytovania databáz firiem a ekonomických informácií. Na trhu už pôsobí viac ako desať rokov, pričom sa orientuje predovšetkým na získavanie hospodárskych informácií o českých podnikoch. Na slovenský trh spoločnosť vstúpila v roku 2009.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu