Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košice stále zápasia so snehom

V Košiciach trvá kalamitný stav Zobraziť galériu (5)
V Košiciach trvá kalamitný stav

KOŠICE - Kopy snehu, zablokované autá či nepriechodné chodníky stále komplikujú život bežným Košičanom po náhlej snehovej kalamite.

Tá zasiahla mesto počas víkendu, keď v Košiciach a okolí napadlo niekoľko desiatok centimetrov snehu. Aj keď sa situácia zlepšuje, v meste napriek nasadeniu všetkých síl stále nezrušili druhý stupeň z trojdielnej stupnice kalamitných stupňov.

Návaly snehu znemožnili výjazd mnohým vodičom z parkovísk, aj dnes sú v uliciach desiatky neodhrabaných áut. Ich majitelia sa prácneho čistenia radšej vzdali a na cestovanie využili mestskú hromadnú dopravu.

"S pomocou manželky a suseda sme včera traja odhrabali auto a výjazd, aj tak som nenaštartoval, vybila sa nám baterka," uviedol invalidný dôchodca Alexander, ktorý by bez pomoci situáciu sám nezvládol. K vyhradenému miestu na parkovanie v jednej z bočných ulíc sa zatiaľ buldozéry podľa dôchodcu, ktorý si pri chôdzi musí pomáhať paličkou, nedostali.

Väčšinu košických ciest lemuje navŕšený sneh, niektoré chodníky si chodci museli vyšliapať sami. "Dnes je to už oveľa lepšie, ešte včera som si musela kočík každú chvíľu prenášať, našťastie som silná," povedala počas prechádzky s malým dieťatkom mladá mamička Dáša.

Pre snehovú nádielku sa kočíky zatiaľ všade nedostanú, podľa obyvateľky jedného z košických sídlisk však upratovacie čaty odviedli dobrú prácu a väčšina chodníkov je už priechodná. Sneh narobil prácu správcom domov.

Mnohí ešte v pondelok večer odhŕňali sneh z chodníkov, počas víkendu totiž boj so závejmi pre neustále sneženie viacerí vzdali. Nie pre všetkých je však množstvo snehu len nepríjemnosťou, radosť majú najmä deti. Na viacerých dvoroch napríklad vidno snehuliakov či napríklad snehové iglu.

Aj keď študenti prázdniny nedostali, najmladších školákov dnes rodičia do školy najčastejšie posielali v otepľovačkách a lyžiarskych bundách. Kalamita zasiahla mesto počas víkendu a výraznejším komplikáciám pomohli predísť pondelkové školské prázdniny.

Viaceré rodiny sa výjazdom radšej vyhli a cesty ostali oproti iným dňom prázdnejšie. To umožnilo cestárom a upratovacím čatám pri intenzívnom odpratávaní, sneh už nákladné autá začali vyvážať za hranice mesta. "V teréne je aj dnes okolo 50 mechanizmov a celkovo asi 250 pracovníkov," uviedol hovorca mestskej samosprávy Jaroslav Vrábeľ.

Mestská doprava podľa Vrábeľa jazdí bez väčších problémov a zjazdné sú všetky hlavné dopravné ťahy. Druhý stupeň kalamitnej údržby by preto mohli zrušiť už dnes večer, poznamenal Vrábeľ. Pre víkendové sneženie mala v nedeľu problémy s vypravovaním a prijímaním vlakov košická stanica.

Spoje výrazne meškali a najmenej jeden rýchlik sa do Košíc vôbec nedostal. Sneženie zasiahlo aj Zemplín. V regióne mali napríklad problémy nákladné autá, ktoré zabezpečujú zásobovanie.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by sa v najbližších dňoch sneženie malo v krajine vyskytnúť len ojedinele. Ústav však na dnes vydal pre takmer celé územie výstrahu prvého, najnižšieho stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu