Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Východ trápi sneh, Košice vyhlásili kalamitnú situáciu

V Košiciach vyhlásili druhý stupeň kalamitnej situácie Zobraziť galériu (4)
V Košiciach vyhlásili druhý stupeň kalamitnej situácie

KOŠICE - Výdatné sneženie skomplikovalo dopravu na východe Slovenska. V Košiciach dnes primátor František Knapík vyhlásil druhý z troch stupňov kalamitnej situácie.

Do ulíc tak vyšlo väčšie množstvo mechanizmov. Mestská hromadná doprava v druhom najväčšom meste jazdí s obmedzeniami a meškaním. Najväčšie problémy s prejazdnosťou majú sídliská na kopcoch. Informoval o tom Jaroslav Vrábeľ z magistrátu mesta.

"Sneženie spôsobilo obmedzenia MHD a meškanie niektorých spojov, ktoré premávajú na sídliská na kopcoch ako napríklad Ťahanovce či sídlisko Dargovských hrdinov," poznamenal Vrábeľ.

Druhý stupeň kalamitnej situácie primátor Košíc vyhlásil dnes ráno, keďže zmluvná spoločnosť nedokáže vlastnými mechanizmami zabezpečiť zjazdnosť ciest, tvrdil Vrábeľ. Do ulíc tak vyšli podľa neho aj stroje mestských podnikov. "Približne 25 mechanizmov a 40 pracovníkov spoločnosti Kosit v teréne už aktuálne mimoriadne posilňuje aj ďalších okolo 50 pracovníkov Správy mestskej zelene a 10 mechanizmov mestských podnikov," dodal.

Stovky áut pre snehové záveje uviazli na parkoviskách. Obyvatelia domov a bytoviek niekoľkokrát denne musia odhŕňať sneh. Popri chodníkoch sa tak hromadia vysoké kopy snehu. Viacerí obyvatelia Košíc zmenili svoje plány a namiesto programu ostávajú radšej v blízkosti domova. Cestovať len v nevyhnutnom prípade odporučilo obyvateľom Košíc aj vedenie mesta na svojej internetovej stránke.

Snehová nádielka skomplikovala dopravu aj v okresoch Michalovce či Trebišov. "Od rána tam sú neupravené a zasnežené cesty. Nehody zatiaľ hlásené neboli," povedala Renáta Helísková zo Stella Centra, ktoré monitoruje situáciu na cestách.

Výdatné sneženie cez víkend obmedzilo cestovanie aj v susednom Maďarsku. V strednej časti krajiny bola vydaná výstraha pred neobvykle silným snežením. Podľa maďarskej agentúry MTI uviazlo v sobotu niekoľko kamiónov na diaľnici medzi Vácom a slovenskou hranicou pri hraničnej obci Parassapuszta.

Snehová nádielka skomplikovala dopravu v uplynulých týždňoch viackrát aj na západnom Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu