Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Kaliňák: Kauza s výbušninou je medzinárodný vtip

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kritiku, ktorú ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi adresovala opozícia na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu k jeho odvolávaniu z funkcie, považuje šéf rezortu za právny analfabetizmus.

Pripustil, že polícia v prípade výbušniny, ktorá sa nepozorovane dostala zo Slovenska do Írska, pochybila, individuálne chyby pri 23-tisícovom zbore sa však podľa neho prirodzene stanú. „Z chýb sa učíme a bez nich by sme sa nepohli ďalej,“ skonštatoval.

Možno radšej budem mať svetovú hanbu z toho, že sa policajt pomýlil a nikomu sa nič nestalo, ako svetovú hanbu z toho, že niekto ubil Róma, ktorý podľahol zákroku polície, pokračoval. „To je medzinárodná hanba, toto je medzinárodný vtip a medzi tým je obrovský rozdiel,“ vyhlásil pred plénom.

Pripomenul, že za medzinárodnú blamáž považuje prípady, keď príde niekto o život. Kaliňák sa vyjadril aj k podpornej demonštrácii policajtov pred parlamentom, pre ktorú ho opoziční poslanci kritizovali z politizácie Policajného zboru.

Podľa šéfa rezortu vnútra nejde o žiadnu politickú akciu, lebo policajti sa počas nej nijako nevyjadrovali k politike. “Páni, vy čo ste bojovali za demokraciu, teraz ju obmedzujete, som šokovaný,“ povedal na adresu nezaradených poslancov Františka Mikloška a Vladimíra Palka (obaja KDS), ktorí demonštráciu najviac kritizovali.

„Pre mňa je jednou z najväčších hánb v demokracii, že niekto kupoval poslancov a ešte sa k tomu aj priznal,“ spomenul prípad z jesene 2005, keď vtedajší líder ANO Pavol Rusko zverejnil nahrávky svojich bývalých spolustraníkov hovoriacich o tom, ako im núkajú „hory doly“ za podporu vtedajšej Dzurindovej vlády. Kaliňák sa obhajoval štatistikami svedčiacimi o pozitívnych trendoch v oblasti objasňovania trestnej činnosti oproti predchádzajúcim vládam.

Jeho vystúpenie vyvolalo slovnú prestrelku medzi ním a opozičnými poslancami. Tí mu vyčítali rôzne prešľapy polície od začiatku volebného obdobia. Kaliňák ich vystúpenia odrážal argumentmi, že počas minulých vlád bolo pochybení v polícii niekoľkonásobne viac.

„Ty musíš odísť nie preto, že si to ty urobil, ale že sa to stalo v tvojom rezorte, za ktorý nesieš zodpovednosť,“ zhrnul podstatu opozičných výhrad na adresu ministra vnútra predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu