Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Využívajú sanitky, ktorých nákup preveruje ÚVO

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štátna Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava, ktorá pri snahe kúpiť 140 sanitiek narazila na výhrady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), sa k vozidlám zrejme predsa len dostala. Záchranka plánovala autá získať od spoločnosti Volkswagen Finančné služby Slovensko a jej konateľ Dušan Beňovič ČTK potvrdil, že časť áut už záchranárom dodala.

ÚVO bratislavskej záchranke vyčítal, že podmienky tendra nastavila v prospech jedného zo záujemcov o dodávku vozidiel. Ešte koncom októbra vlaňajšieho roka hovorkyňa úradu Helena Fialová informovala, že Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava nerešpektovala rozhodnutie ÚVO, aby odstránila chyby v oznámení o vyhlásení súťaže a úrad začal tender kontrolovať. Kontrolu doposiaľ neukončil, uviedla Fialová.

Napriek tomu však podľa Beňoviča záchranka viaceré sanitky získala. "Časť dodávky, ktorá bola vykontrahovaná, už bola dodaná," povedal Beňovič. Ďalšie vozidlá sú podľa neho na dodanie pripravené.

Riaditeľ záchranky Boris Moťovský potvrdil, že kúpna zmluva na sanitky bola uzavretá. Na mailovú otázku, či ich Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava aj reálne kúpila, neodpovedal.

Plánovaný nákup sanitiek sa dostal do centra širšej pozornosti v čase, keď ministerstvo zdravotníctva vyberalo prevádzkovateľov záchraniek na nasledujúce roky. Doposiaľ vyhodnotilo dve z celkových troch kôl súťaže. Viacerí neúspešní žiadatelia o záchranárske licencie ministerstvo kritizovali, pretože podľa nich udelilo povolenia aj záujemcom bez potrebného vybavenia.

Medzi najúspešnejších uchádzačov o licencie patrila aj Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava. Kým v minulosti prevádzkovala podľa Moťovského deväť staníc záchrannej služby, v súčasnosti ich je 26. Celkovo by na Slovensku záchranári mali obsadiť 270 staníc.

Sanitky nakupovali aj ďalšie spoločnosti, ktoré uspeli vo výberovom konaní ministerstva zdravotníctva, napríklad súkromná Falck Záchranná. "V priebehu roka 2009 nakúpila Falck Záchranná 19 ambulancií, a to nielen v súvislosti s výsledkami výberových konaní," uviedla jej hovorkyňa Jana Héjjová. V prvých dvoch kolách súťaže získal Falck 62 oproti dovtedajším 34 staniciam. Nové autá kúpila aj štátna Záchranná služba Košice, potvrdil jej riaditeľ Viliam Čislák. Kým v minulosti prevádzkovala spoločnosť sedem staníc záchraniek, vo vlaňajších výberoch ministerstva sa dostala podľa riaditeľa k 26.

Neúspešní žiadatelia o licencie naopak poukazovali na to, že im ostali nevyužité funkčné sanitky. Niektoré na protest proti rozhodnutiu ministerstva zdravotníctva vlani odstavili pred jeho budovou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu