Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obmedzenia MHD na Starom moste až od stredy

Starý most
Starý most (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre nepretržité sneženie sa presúva začiatok čiastočných obmedzení pre mestskú hromadnú dopravu premávajúcu po Starom moste v Bratislave. Uviedla to dnes hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava Jana Murínová.

Obmedzenia súvisia so sanačnými prácami na pilieroch mosta pod jeho cestnou časťou. Práce sú súčasťou rekonštrukcie Starého mosta a budovania trate pre dlho očakávanú električku, spájajúcu Šafárikovo námestie s Petržalkou. Podľa pôvodných plánov sa malo dopravné značenie a semafory osádzať dnes, pre nepriaznivé počasie to však nie je možné. "Sneží, nie všetko je odrhnuté," povedala Murínová. Z bezpečnostných dôvodov preto osadenie týchto zariadení presunuli na stredu. "Začiatok samotných vrtov pilierov predpokladáme v piatok," dodala Murínová.

Sanácia pilierov je podľa Murínovej nevyhnutná pre ich spevnenie. Práce by podľa predbežných odhadov mali trvať približne tri mesiace. Každý zo šiestich pilierov bude navŕtaný dvakrát, a to raz v každom jazdnom pruhu. Celkovo budú práce rozdelené do dvanástich etáp. Postupne sa bude vŕtacia súprava presúvať z piliera na pilier v jednom smere, potom rovnako v opačnom smere.

V súvislosti s rekonštrukciou Starého mosta sa pripravuje medzinárodný tender na dodávateľa prác. Dodávateľ by mal byť vybratý v októbri tohto roka, samotné práce by mali trvať 15 - 18 mesiacov. Dlho očakávaná električka by mohla následne začať premávať koncom roka 2011, prípadne na prelome rokov 2011 a 2012. Zatiaľ bude jazdiť len po Bosákovu ulicu v Petržalke, kde bude vybudované jej dočasné obratisko. Náklady zatiaľ známe nie sú. V ďalšej etape prác sa plánuje potiahnuť trať až do Janíkovho dvora. Starý most by mal po rekonštrukcii slúžiť električke, vybudujú sa lávky pre peších a cyklistov. S návratom automobilovej dopravy sa nepočíta, hoci pri jej vylúčení z mosta koncom roka 2008 sa s tým počítalo. Otázna je aj budúcnosť autobusových liniek, ktoré v súčasnosti premávajú po Starom moste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu