Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

SNS chce trestať popieranie Benešovych dekrétov

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaličná SNS chce presadiť zmenu Trestného zákona, ktorá by umožnila postihovať spochybňovanie niektorých historických zmlúv vrátane takzvaných Benešovych dekrétov. Previnilcom by podľa navrhovanej zmeny hrozilo väzenie do päť rokov. Novinárom to dnes povedali predstavitelia SNS.

Päť mesiacov pred voľbami chce SNS dosiahnuť aj zníženie počtu samosprávnych krajov či zavedenie trestu smrti. "Bude sa týkať aj spochybňovania Benešovych dekrétov," povedal štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Daniel Hudák.

Z predlohy tiež vyplýva, že zodpovedať pred súdom by sa mali aj ľudia, ospravedlňujúci historický štátny útvar, "ktorý potláčal národné práva Slovákov". Za porušenie zákona by prísnejšie tresty do desať rokov hrozili napríklad členom organizovanej skupiny.

Novelu trestného zákona, ktorej súčasťou je posilnenie ochrany republiky, sa SNS neúspešne pokúsila presadiť už aj v minulosti.

Vypracovanie predlohy predseda SNS Ján Slota zdôvodnil nárastom terorizmu v Európe. Podporu chce SNS získať aj u opozičných strán. "Neočakávame, že Strana maďarskej koalície alebo strana Híd (Most-Híd, pozn. red.) bude podporovať tento zákon," poznamenal Slota, ktorý je známy útokmi na maďarskú menšinu na Slovensku. Šéf národniarov však pripustil, že o podpore novely s koaličnými partnermi Smer-SD a ĽS-HZDS ešte nerokoval.

Národniari chcú do konca volebného obdobia presadiť aj nové územné členenie Slovenska. SNS chce navrhnúť skresanie počtu krajov zo súčasných osem na tri, s tým, že Bratislava alebo Košice by mali samostatný štatút.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu