Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Aj vďaka čitateľom Topiek mali choré deti radostné Vianoce

Nikolasko Oros Zobraziť galériu (3)
Nikolasko Oros

Čitateľov populárnej stránky Topky.sk v predvianočnom zhone veľmi zaujal článok o organizácii ŽELAJ SI, ktorá už štvrtý rok plní sny dlhodobo chorých a zomierajúcich detí. Niektorí organizáciu podporili tým, že si počas Vianoc vydražili kúsok populárnej osobnosti v Dražbe celebrít. Ďalší sa zase rozhodli splniť priamo sen dieťaťu, ktoré si vybrali na stránke www.zelajsi.sk priamo v zozname detí, čakajúcich na splnenie sna. Aj vďaka ich dobrým srdciam a ochote pomôcť sme mohli splniť pred Vianocami oveľa viac detských snov, ako by bolo v našich silách.

Napríklad pani Ľubica Volentovičová sa rozhodla splniť sen Deniskovi Adamcovi (5) z Rudnianskej Lehoty, ktorý sa lieči na leukémiu. Denisko musí byť izolovaný od ostatných detí, lebo má málo bielych krviniek. Keďže sa už vie trošku hrať na počítači, jeho snom bolo hrať sa počítačové hry, aby si vyplnil dlhý čas v nemocnici. Vďaka pani Volentovičovej už má svoju vlastnú hraciu konzolu, ktorú si zoberie zo sebou na ďalšiu návštevu nemocnice.

Matejko Švida z Malcova má len tri rôčky, ale už sa od mája 2009 rok lieči na zhubný nádor prínosových dutín. Do augusta dostal štyri chemoterapie a v októbri podstúpil náročnú operáciu. Jeho tajným snom bol záhradný domček a šmýkalka, v ktorých by sa mohol hrať, keďže nemôže ísť medzi ostatné deti. Matejkove želanie sa na stránke www.zelajsi.sk neohrialo dlho. Už pár týždňoch po jeho zaevidovaní sa nám nečakane ozval pán Ondrej Bartoš z Bardejova, ktorý sa rozhodol mu sen splniť. Matejkovi poslal nielen záhradný domček a šmýkalku, ale aj batoh plný prekvapení.

Nikolasko Oroš (4) z Dolného Kubína sa narodil zdravý. V piatich mesiacoch však prekonal anafylaktický šok s nutnosťou resuscitácie a odvtedy je všetko iné. Lekári mu stanovili diagnózu Angelmanov syndróm, pri ktorom bude doživotne odkázaný na starostlivosť druhých. Dnes nechodí ani nerozpráva, prejavujú sa u neho autistické črty, mentálne je na úrovni asi polročného bábätka; a stále u neho trvá nekompenzovaná epilepsia, pričom záchvaty prichádzajú denne tak 10-15 krát. Aj napriek tomu, že jeho psychický a mentálny stav nedovoľuje, aby vyslovil svoje želanie, jeho mamina to skúsila zaňho. „Keďže Niki neskutočne rád a neskutočne veľa číta knižky a navyše má denne zvláštne stavy, kedy si náhle potrebuje oddýchnuť/zdriemnuť, určite by sa veľmi potešil sedaciemu vaku naplnenému granulátom, v ktorom by sa mohol pohodlne uložiť do pololežiacej polohy. Na vaku by si mohol čítať všetky svoje obľúbené knižky alebo aj pozerať rozprávky bez toho, aby si krivil svoj slabučký a unavený chrbátik."

Po zaevidovaní želania v organizácii ŽELAJ SI sa dva týždne dní pred Vianocami ozval pán Roka, ktorý sa rozhodol Nikinkove želanie splniť. Sám aj navrhol, aký vak by bol pre neho vhodný a podujal sa ho kúpiť. Dva dni pred Vianocami ho mal už Nikolasko doma. Radosť to bola obrovská: "Viem, že sa Niky vie krásne tešiť zo všetkého, čo dostane, ale takú reakciu som nečakala... Bol úplne úžasný. Po tom, ako som ho posadila do vaku začal od radosti pišťať, výskať, smiať sa. Takmer dve hodiny sa z vaku nechcel pohnúť… Vak prišiel v pravú dobu, okrem toho že nám spravil skutočne krásne Vianoce, sme ho ešte popri chorobe naplno využili, keďže Niki naozaj nevládal. Ležať nikdy nechce a vo vaku mu bolo určite fajn. Verím tomu, že nám bude naďalej denne slúžiť a pomáhať," opísala Nikiho maminka jeho radosť.

Sme radi, že existujú dobrí ľudia, ktorí chcú pomáhať a urobiť radosť ostatným. Ktorí neváhajú a pomôžu tým, čo to potrebujú. Bez nároku na odmenu, honorár, publicitu splnili sen chorému dieťaťu. Týmto ešte raz v mene chorých detí ďakuje organizácia ŽELAJ SI a „jej“ deti.

V prípade, ak by ste aj vy chceli pomôcť ŽELAJ SI, môžete tak urobiť tromi spôsobmi:

  1. Môžete si zo zoznamu detí, čakajúcich na splnenie sna vybrať ten „svoj“ sen a splniť ho.
  2. Zapojtením sa do 2. kola dražby celebrít, v ktorom si môžete vydražiť napríklad tenisový duel Dominika Hrbatého, šperk od Lei Fekete, tričko od Kristíny Farkašovej či kostým od skupiny Maduár. Pre viac info kliknite tu: 2. kolo dražby
  3. Zaslaním pár eur na účet ŹELAJ SI: 213 293 5659 / 0200. Keďže organizácia nemá kancelárske prostory, ani zamestnancov, všetky peniaze idú výlučne na plnenie snov detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu