Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico dopravcov príjme, ak odídu z Rožňavskej

Kamióny na Rožňavskej
Kamióny na Rožňavskej

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico neprijal dnes troch zástupcov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorí s ním chceli rokovať o štyroch hlavných požiadavkách týkajúcich sa problémov pri fungovaní mýtneho systému. Fico nespokojným autodopravcom odkázal, že ich prijme zvlášť a môžu prísť aj na rokovanie o 15:00, ale za podmienky, že kamióny odídu z Rožňavskej ulice v Bratislave.

Namiesto predsedu vlády s nimi hodinu a pol rokoval riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš. Fico nespokojným autodopravcom odkázal, že ich prijme zvlášť a môžu prísť aj na rokovanie o 15:00, ale za podmienky, že kamióny odídu z Rožňavskej ulice v Bratislave. Jaroslav Polaček za autodopravcov však povedal, že s tým nesúhlasia a kamióny, ktoré blokujú Rožňavskú ulicu od štvrtkového rána, naďalej zostávajú na mieste.

Témou rokovania na Úrade vlády SR s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republikovou úniou zamestnávateľov, Klubom 500, Konfederáciou odborových zväzov, Združením miest a obcí Slovenska, spoločnosťou Slovnaft, a. s., združením ČESMAD, Národnou diaľničnou spoločnosťou, ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií a ministerstvom financií budú dopady, fungovanie a problémy mýtneho systému a tiež možné kompenzácie v podobe zníženia spotrebnej dane z pohonných hmôt.

"Tvrdíme, že sme urobili ústupky, o ktoré sme boli požiadaní. Bratislavčania nie sú rukojemníkmi dopravcov, názor pána premiéra je opačný. Na rokovaniach o tretej sa únia autodopravcov nezúčastní, pozvanie nemáme, lebo sme nesplnili základnú podmienku premiéra," povedal po stretnutí Polaček. Kamióny v nedeľu večer uvoľnili jeden jazdný pruh na Rožňavskej ulici v smere do mesta, aby po nej mohla premávať mestská verejná doprava a sanitky. Rožňavská ulica nebude uvoľnená, zopakoval Polaček a dodal, že vo viacerých mestách dopravcovia a obyvatelia vyšli so svojimi vozidlami spontánne protestovať do ulíc. Únia autodopravcov vyzýva obyvateľov, aby podporili jej aktivity v súvislosti s fungovaním mýta.

"V mene predsedu vlády som pánom z únie zopakoval pozvánku na rokovanie, a to tak na možné separátne rokovanie ako aj účasť na dnešnom rokovaní o 15:00 na Úrade vlády SR. Samozrejme, za podmienky, že sa ukončia akcie, ktoré znepríjemňujú život verejnosti a obmedzujú dopravu v tejto chvíli najmä v Bratislave. To znamená, že sa ukončí blokáda na Rožňavskej ulici," informoval Ondruš. Premiér má podľa neho záujem, aby sa na popoludňajšom rokovaní zúčastnili aj protestujúci dopravcovia. Môžu sa na nich zúčastniť, musia však zastaviť kamiónovú blokádu v Bratislave a prestať aj s ďalšími formami protestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu