Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Turisti v Tatrách zablúdili, zasahovali záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách dnes v noci zachraňovali mladých slovenských horolezcov. Horolezci sa ešte v sobotu ráno vybrali na výstup z Furkotskej doliny po Grószovom rebre na Štrbské Solisko.

Po vylezení na vrchol chceli zostúpiť po hrebeni, ale pre silný nárazový vietor, hmlu a husté sneženie zablúdili a nevedeli nájsť cestu späť. Hneď po nahlásení im krátko po polnoci vyrazila na pomoc prvá skupina piatich záchranárov horskej služby a následne ďalšia.

V náročnom teréne za tmy a hmly bol najväčší problém nájsť dvojicu horolezcov vo veku 25 a 27 rokov, ktorí uviazli na skalnom výbežku. Záchranári po príchode na miesto spravili 200 metrov dlhý lanový spust z hrebeňa k uviaznutým horolezcom.

Jeden z horolezcov bol značne podchladený, no po poskytnutí teplých tekutín sa ho podarilo horským záchranárom postaviť na nohy a za pomoci fixných lán spolu s kamarátom vytiahnuť na hrebeň za Predným Soliskom.

Odtiaľ v sprievode záchranárov zostúpili cez Predné Solisko na chatu pod Soliskom. Záchranná akcia skončila až dnes o 9:30, informuje na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu