Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Protest v Košiciach, mestom sa presúva kolóna

Protest dopravcov v Košiciach. Zobraziť galériu (9)
Protest dopravcov v Košiciach. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Košice sú podobne ako Bratislava dejiskom protestu kamionistov, ktorí sú nespokojní s novým mýtom. Kolóna kamiónov sa pomalou jazdou približne 20 kilometrov za hodinu presúva od obeda mestom. Momentálne sú asi v polovici prvého okruhu, po ktorom chcú urobiť ešte jeden. "Idú po cestách, ktoré nie sú spoplatnené mýtom," uviedla Natália Kováčová, ktorá kolónu sprevádza.

Podľa jej vyjadrenia sú na každej križovatke policajti, ktorí si kamionistov nahrávajú kamerou. Údajne kamionistom povedali, že ak budú trúbiť, dostanú pokutu. Ku kolóne sa postupne pridali aj ďalšie kamióny, teraz ich je asi 70. Košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová uviedla, že premávka v meste je aj napriek protestu kamionistov zatiaľ plynulá, keďže kamionisti cesty neblokujú.

Dopoludnia musela polícia na dôležitej Rožňavskej ulici uzavrieť aj pruh v smere z centra mesta, kamióny začali stáť aj na okolitých uliciach. Nákladní dopravcovia tak pokračujú v proteste proti novému systému elektronického mýta. Magistrát do ulíc vyslal odťahovacie auto a chce od dopravcov vymáhať aj škody. Dopravcovia začali protestovať aj v Košiciach, kde jazdia po meste.

Rožňavskú ulicu v Bratislave zatarasili nákladné autá v smere do centra vo štvrtok ráno. Šoféri dnes dopoludnia podľa polície prešli aj na druhú stranu ulice a zablokovali oba jazdné pruhy v smere do i von z mesta. Podľa zistení obsadzujú aj ulice v okolí Rožňavskej.

O blokádu sa dopravcovia pokúsili aj na mestskej magistrále, ktorá je súčasťou diaľničného ťahu na sever Slovenska. Na ceste sa podľa skorších informácií tri kamióny pohybovali vedľa seba približne desaťkilometrovou rýchlosťou. Polícia ich odstavila, obchvat je tak prejazdný.

Bratislavský magistrát do miest zápchy vyslal odťahovacie vozidlo. "Dopravný podnik poskytol odťahové vozidlo, ktoré je jediné v Bratislave pre ťažkotonážne vozidlá," povedal dnes novinárom námestník primátora Milan Cílek. Vozidlo má kamióny premiestniť. "Aby bola aspoň v jednom smere táto komunikácia prejazdná," dodala náčelníčka bratislavskej mestskej polície Zuzana Zajacová.

Vozidlo podľa Cíleka chceli nasadiť už vo štvrtok, ale kamionisti ho vraj začali rozoberať a napádali pracovníkov mesta. Cílek tvrdil, že kamionisti mali protest nahlásiť ako zaujatie verejného priestranstva. To však nezaručuje, že by im ho úrady povolili.

Dopravcovia tvrdia, že elektronické mýto, ktoré Slovensko zaviedlo od 1. januára pre vozidlá nad 3,5 tony, je nepripravené a zvyšuje im náklady. Sťažujú sa, že platia za niektoré úseky aj dvakrát. Žiadajú pozastavenie prevádzky mýta, prehodnotenie spoplatnených úsekov, zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, ako aj označenie úsekov podliehajúcich mýtu dopravnými značkami. Premiér Robert Fico im stretnutie sľúbil pod podmienkou, že prestanú s blokádou. Protest tiež môže mať dohru na súde. Magistrát chce vymáhať škody, ktoré mu podľa Cíleka vznikajú napríklad pre meškanie dopravy. Nové mýto vyvolalo aj zápchy na hraniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu