Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Duray: V Európe je obdobie postnárodných štátov

Miklós Duray
Miklós Duray

BRATISLAVA - Európa sa podľa podpredsedu SMK Miklósa Duraya dostáva do obdobia postnárodných štátov.

„Európa prekonala rôzne obdobia. V 18. a 19. storočí Európa prešla dve veľké zmeny. Jednak malé útvary sa zlučovali do veľkého, malé kráľovstvá do veľkých štátnych celkov, napríklad v Taliansku alebo Nemecku. Zároveň aj veľké štátne útvary, kvázi ríše, sa začali rozpadávať. Behom 200 rokov tieto veľké zmeny prebehli a teraz sa dostávame do obdobia postnárodných štátov. V tomto období sa dostáva do popredia regionálne povedomie. V tom regionálnom povedomí sa objavuje staré etnické alebo subnárodné povedomie,“ uviedol Duray.

Ako príklad spomenul Bretóncov alebo vo Veľkej Británii Škótsko, Wales, Írsko. „Ich prapôvodné povedomie sa posilňuje, to znamená, že v období postnárodných štátov regionalizmus je ďalšou vývojovou fázou európskeho spoločenského vývoja. To samo osebe ešte neznamená, že by to ohrozovalo existenciu štátnych útvarov. Pretože regionálne povedomie a posilňovanie regionálnych autonómií nesmeruje proti štátnym útvarom, ale vyvolá reformu funkcie štátov. Nedáva otázniky za existenciou štátu, ale vnútornú štruktúru štátov reformuje,“ zdôraznil.

Slovensko, žiaľ, podľa Duraya ako štátny útvar nemá také historické pozadie ako ostatné európske štáty, takže pravdepodobne tento nový európsky závan Slovensko do určitého času ešte bude obchádzať. Ale raz sa to dostane podľa neho aj na Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu