Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na juhu Slovenska mafia kšeftuje s pozemkami, píše SME

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Polícia vyšetruje podvody pri prevode pozemkov na juhu Slovenska. Najmenej 12 ľudí prišlo na základe sfalšovaných zmlúv o 217 hektárov prevažne ornej pôdy, napísal dnes denník Sme, podľa ktorého sú do prípadu zapletení maďarskí občania. Obeťami podvodu sú okrem Slovákov aj Česi.

Na podvody prišiel kataster náhodou, keď v jednej zmluve zistil nedostatky a vyzval na ich odstránenie. Po oznámení pôvodnej vlastníčky parciel úrad zistil, že jej podpis aj notárske overenie na zmluve bolo sfalšované. Predtým 16 prevodov pozemkov povolil, poznamenal denník. Kataster pri prevodoch s vlastníkmi nekomunikoval, pretože nadobúdateľ nehnuteľností predložil splnomocnenie od vlastníkov, aby kataster počas transakcie komunikoval s banskobystrickou realitnou kanceláriou. Podpisy aj na tomto dokumente vraj neboli pravé.

Pozemky získala bratislavská firma Ballor, ktorej konateľom je maďarský občan. Ten medzitým pozemky podľa Sme previedol na krajana. Realitnú kanceláriu, zapletenú do prípadu, viedol tiež Maďar; na budapeštianskej adrese, ktorú uviedol v Obchodnom registri, sídli útulok pre bezdomovcov, dodal denník. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie, konkrétnu osobu zatiaľ neobvinil.

Pôvodní vlastníci majú šancu získať pozemky späť. Prokuratúra totiž napadla zmluvy, ktorými spoločnosť Ballor previedla pozemky. "Prokuratúre to umožnila chyba katastra, keď si úradníci nevšimli, že na Slovensku registrovaná firma Ballor predáva ornú pôdu maďarskému občanovi. Podľa našich zákonov však cudzinci môžu ornú pôdu získať, iba ak majú u nás trvalý pobyt, alebo ju tri roky obhospodarujú," upozornil denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu