Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Lipšic opäť navrhne kontrolu samospráv a zúženie imunity

Minister spravodlivosti Daniel Lipšic
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Daniel Lipšic sa opäť pokúsi presadiť kontrolu hospodárenia samosprávy Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) a obmedzenie poslaneckej imunity. Návrhy ústavného zákona a novely ústavy predloží v stredu vláde.

Prvý pokus Lipšicovi odmietol parlament. Vtedy však predkladal obe zmeny v jednom zákone. Poslanci tvrdili, že s kontrolou samosprávy súhlasia, nechcú ale znížiť svoju ochranu pred zákonom.

Minister je presvedčený, že samospráva, ktorá tiež nakladá s peniazmi daňových poplatníkov, by mala byť pod kontrolou rovnako ako štátne úrady a inštitúcie. Prvotným podnetom na vypracovanie tohto návrhu ústavného zákona bol Národný program boja proti korupcii z roku 2000.

V ňom sa píše, že „bude potrebné zabezpečiť rozšírenie pôsobnosti NKÚ na kontrolu hospodárenia so všetkými verejnými prostriedkami a verejným majetkom, bez ohľadu na to, či ide o centrálnu alebo oblastnú úroveň.“ Právo NKÚ kontrolovať pohyb všetkých verejných financií vrátane tých, s ktorými hospodária orgány samosprávy, odporúča SR aj konzorcium ECODES, zriadeného Európskou komisiou na monitorovanie antikorupčnej legislatívy SR pred dvoma rokmi.

"Reforma verejnej správy si vyžaduje zaviesť nový systém financovania a kontroly verejných financií. Na samosprávne orgány bol prenesený značný objem finančných prostriedkov. Pre zabezpečenie kontroly ich použitia je preto nevyhnutné realizovať nové účinné nielen vnútorné, ale aj vonkajšie mechanizmy. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že štát sa nemôže zbaviť zodpovednosti za efektívne fungovanie verejnej správy a za hospodárne vynakladanie verejných financií," uviedol v predkladacej správe pre vládu minister Lipšic.

K zníženiu ochrany poslancov pred zákonom sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Novela postihne aj sudcov. Lipšic navrhuje, aby sa imunita poslancov NR SR vzťahovala len na výroky, prednesené na rokovaní parlamentu a u sudcov len na rozhodovaciu činnosť v rámci výkonu funkcie.

"Demokratický štát je štát založený na rešpektovaní rovnosti jeho občanov, ktorú garantuje aj systém rôznych kontrolných a preventívnych mechanizmov. Tie zabezpečujú tak obranu občianskej spoločnosti pred zneužívaním moci, ako aj ochranu pred neprimeraným zvýhodňovaním vyčlenených skupín," pripomína minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu