Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slováci prali čierne peniaze v Lichtenštajnsku

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na zozname majiteľov účtov v lichtenštajnskej banke LGT sa našli zatiaľ dvaja Slováci.

Ďalšia desiatka im blízkych osôb mohla s peniazmi disponovať, informovalo dnes daňové riaditeľstvo. Časť úložiek v kniežatstve nebola podľa daňovej správy zdanená, mohla teda pochádzať aj z nelegálnych zdrojov.

Značné finančné čiastky, ktoré mali slúžiť aj na zabezpečenie rodinných príslušníkov, vložili do systému nadácií dve fyzické osoby. "Považujeme to za priebežný počet," povedal hovorca daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. Daňové orgány podľa neho zistili, že časť vložených peňazí pochádza zo zdrojov, ktoré neboli vykázané v daňových priznaniach. "Týmto mohlo dôjsť (...) aj k možnej legalizácii príjmov z trestnej činnosti," poznamenal Dobák. Úrad preto podal trestné oznámenie.

Informácie o kontách ukradol v roku 2002 bývalý zamestnanec LGT banky a predal ich nemeckej tajnej službe. Následne nemecké orgány spustili vyšetrovanie približne piatich stovák daňových únikov. K údajom zo zoznamu sa dostali aj české úrady, nenašli v nich však žiadne nové informácie.

Slovenské daňové riaditeľstvo požiadalo v rámci medzinárodnej výmeny o poskytnutie ďalších informácií o slovenských vkladoch v zahraničných bankách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu