Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci opäť chodia nakupovať lacnejšie na Ukrajinu

ilustračné foto
ilustračné foto

VEĽKÉ SLEMENCE - Pracie prášky, alkohol, cigarety, koberce, sladkosti či oblečenie. Hneď prvé hodiny po opätovnom otvorení hraníc v Ubli a Veľkých Slemenciach pre peších dnes využili desiatky obyvateľov z východného Slovenska na lacné nákupy na Ukrajine. Oba hraničné priechody boli viac ako mesiac pre chrípkovú epidémiu na Ukrajine zatvorené.

"Kúpil som satelit, nejaké náradie, cigarety a alkohol," povedal ČTK po návrate z Ukrajiny na priechode vo Veľkých Slemenciach Pavol (34) z Michaloviec. Na nákup vyrazil spolu s manželkou, možnosť kupovať tovar za hranicou využíva pravidelne.

"Prášky na pranie sú lacnejšie aj o polovicu, cigarety aj o viac ako polovicu, niektorá drogéria je už ale taká drahá, ako u nás," uviedla ďalšia nakupujúca z Košíc. Nákupy na Ukrajine nevynechala ani po uzavretí priechodov, za lacnejším tovarom dochádzala autom cez jediný otvorený priechod vo Vyšnom Nemeckom.

Pre viacero rodín v prihraničnom regióne, kde je nedostatok pracovných príležitostí, je návšteva predajcov na Ukrajine spôsobom, ako mesačne ušetriť aj niekoľko desiatok eur. Práve priechod vo Veľkých Slemenciach, ktorý slúži len pre peších, je medzi obyvateľmi obľúbený. Prekročenie hranice, ktorou v minulosti rozdelili kedysi spoločnú obec Slemence, trvá len niekoľko minút, niekoľko metrov za hranicou už obyvatelia väčšinu tamojších rodinných domov prestavali na obchody.

"Poberám malý dôchodok, obe deti donedávna študovali na vysokých školách, našťastie už môžme oddnes zasa predávať," uviedol jeden z majiteľov obchodu v ukrajinských Malých Slemenciach Andrej Lukaško. Pre zatvorené hranice Lukaškov obchod stál vyše mesiaca bez obratu, malý obchodík je totiž takmer úplne odkázaný na slovenských zákazníkov.

Otvorenie hraníc privítal aj starosta obce Veľké Slemence Ľudovít Tóth. "Obec prevádzkuje parkovisko, kde odstavujú kupujúci autá, zisk z neho je príjmom obce," uviedol Tóth. Podľa neho prišlo do obce po otvorení hraníc menej ľudí ako zvyčajne.

Slovensko uzavrelo hraničné priechody v Ubli a Veľkých Slemenciach začiatkom novembra po tom, čo na Ukrajine prudko stúpal počet ľudí nakazených chrípkou a rástol aj počet obetí ochorenia. Uzavretie malo zabrániť prípadnému prenosu nákazy. Otvorený ostal len priechod Vyšné Nemecké, ktorý je však určený len pre automobilovú dopravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu