Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dopravcovia stopli pravidelné autobusy na Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najväčší slovenskí dopravcovia dočasne zastavili pravidelné autobusové linky na Ukrajinu, kde chrípkovej epidémii podľahlo zhruba 180 ľudí. Informoval hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič.

Slovensko už skôr sprísnilo režim na hraniciach, pre automobilovú dopravu zostal otvorený len priechod vo Vyšnom Nemeckom. Chrípkovým vírusom sa na Ukrajine nakazilo vyše milióna ľudí, Slovensko podľa odborníkov zatiaľ epidémia nezasiahla. Za posledný týždeň sa však počet chorých na chrípku a ochorenia dýchacích ciest zvýšil oproti predchádzajúcemu obdobiu o tretinu, razantne rástol aj počet nakazených novou chrípkou A (H1N1).

Najviac chorých experti očakávajú na prelome januára a februára budúceho roka. "Najväčší slovenskí dopravcovia prepravujúci cestujúcu verejnosť na pravidelných medzinárodných autobusových linkách medzi Slovenskom a Ukrajinou dočasne pozastavili pravidelné medzinárodne autobusové linky," informoval Jurikovič. Poznamenal, že na Ukrajinu by nemala premávať ani jedna pravidelná linka z Košického a Prešovského kraja. Presný počet dočasne zastavených liniek však neuviedol.

Obmedzenie by malo podľa neho trvať zrejme jeden až dva týždne. Šoféri autobusov, ktoré pravidelne premávali na Ukrajinu, už skôr dostali ochranné rúška a rukavice. Častejšie malo byť tiež čistenie autobusov. Ukrajinských občanov prichádzajúcich na Slovensko na priechodoch už dlhšie kontrolujú lekári; v prípade podozrenia na chrípkové ochorenie im môžu zakázať vstup do krajiny.

Nový typ chrípky si od začiatku pandémie vyžiadal 6500 ľudských životov, z toho v Európe vírusu podľahlo 400 ľudí. Pandemickú chrípku testy doteraz potvrdili u 272 Slovákov. S nákazou novej chrípky zomrela 48-ročná žena, príčinou jej smrti však podľa úradov bolo zlyhanie srdca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu