Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ chce vidieť zmluvu na nákup vakcín

Viliam Novotný
Viliam Novotný

BRATISLAVA - Zverejniť podmienky tendra na dodávku vakcín proti novej chrípke a zmluvu s francúzskou firmou Sanofi Pasteur bude žiadať opozičná SDKÚ-DS. „Ak minister zdravotníctva tvrdí, že sme kúpili najlacnejšie vakcíny, asi nevie počítať,“ vyhlásil na tlačovej besede poslanec za SDKÚ-DS a predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný.

Podľa jeho informácií má napríklad Maďarsko vakcínu za štyri eurá, susedná Česká republika za sedem eur a my za 7,60 eura.

Správa štátnych hmotných rezerv SR sa dôrazne ohradzuje a odmieta "klamlivé a zavádzajúce" vyhlásenie poslanca Viliama Novotného týkajúce sa nákupu pandemickej vakcíny. Dohodnutá cena 7,6 eura je jedna z najnižších možných, zahŕňa cenu vakcíny, dovoz na územie SR, rozvoz a kompletnú logistiku na území SR ku koncovým odberateľom a aplikačné formy striekačku, ihlu, uviedol predseda správy Marián Čakajda. V čase rokovaní sa cenová hladina u jednotlivých výrobcov pohybovala od 8 do 12 eur. Správa štátnych hmotných rezerv SR zdôrazňuje, že celý proces nákupu pandemickej vakcíny pre Slovensko bol jeden z najvýhodnejších. "Iné názory a vyhlásenia považujeme za zavádzanie a dezinformovanie širokej verejnosti," dodal Čakajda

Podľa Novotného sa potvrdzujú jeho nedávne slová o tom, že na Slovensku „sa čakalo na podpis zmluvy s tou správnou firmou.“ Reagoval tak na informácie zverejnené v denníku Pravda, podľa ktorých spoločnosť Sanofi Pasteur zastupuje na Slovensku asistent koaličného poslanca zo SNS Štefana Zelníka Vladimír Oleár. Okrem toho, že sa ukázalo prepojenie na vládnu koalíciu, je Novotný presvedčený, že zmluva bola podpísaná neskoro. „Chorých pribúda, posledné číslo je 760 a na Slovensku nemáme ani jednu vakcínu,“ zdôraznil. Podľa neho mala byť zmluva podpísaná už v októbri.

„To, čo predvádza ministerstvo zdravotníctva, je kamufláž,“ je presvedčený Novotný. Podľa neho rezort zakrýva, že situáciu s vakcínami nezvláda. „Minister by mal konečne prestať pózovať a venovať sa ochrane zdravia ľudí,“ poznamenal.

Čakajda informoval, že po schválení materiálu o nákupe pandemickej vakcíny vo vláde 9. septembra začala rokovať s tromi spoločnosťami - Novartis, GSK a Sanofi Pasteur. Po vyhlásení verejného obstarávania metódou rokovacieho konania bez zverejnenia si súťažné podklady prevzali dve spoločnosti - GlaxoSmithKline a Sanofi Pasteur. Lehota na predkladanie ponúk uplynula 18. novembra, doručená bola jedna ponuka od spoločnosti Sanofi Pasteur. Komisia vyhodnotila predloženú ponuku a vyhlásila, že uchádzač splnil vyhlásené podmienky a ponuku spoločnosti prijala. Zmluva podpísala francúzska strana 30. novembra, podľa Čakajdu v termíne, ktorý si správa určila v čase verejného obstarávania.

Novotný sa vyjadril aj k trestnému oznámeniu, ktoré na neho šéf rezortu zdravotníctva podal za šírenie poplašnej správy po tom, ako koncom novembra na tlačovej besede vyhlásil, že ministerstvo nemá ešte ani jedinú vakcínu proti prasacej chrípke. „Poplietol si kritiku vlády s poplašnou správou,“ myslí si Novotný.

„Považujem to za veľkú úbohosť, ak niekto spája tento kontrakt s tým, že sa preto urobil snáď neskoro, lebo sa čakalo, aby niekto tam loboval, alebo aby ho dostala nedajbože firma blízka vládnej koalícii,“ zareagoval na informácie národniar Zelník. Ako tvrdí, kontrakt bol podpísaný medzi slovenskou a francúzskou stranou a ovplyvňovanie neprichádza do úvahy. „Pokiaľ ja mám dostupné informácie, podmienky boli dohodnuté veľmi dobre,“ povedal k Novotného kritike, že vakcíny sme kúpili draho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu