Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko kúpi vakcíny bez registrácie, Raši dal výnimku

Vakcíny proti prasacej chrípke
Vakcíny proti prasacej chrípke

BRATISLAVA – Očkovacie vakcíny Panenza proti prasacej chrípke, ktoré kúpime od francúzskej farmaceutickej spoločnosti Sanofi Pasteur, nemá na Slovensku registráciu.

Vakcína má lokálne registrácie v niektorých krajinách Európskej únie, napríklad v Nemecku, Francúzsku či Belgicku. Štátne hmotné rezervy SR ju dovezú na ministerskú výnimku. „Tento dovoz je odsúhlasený Ministerstvom zdravotníctva SR,“ potvrdil na dnešnej tlačovej konferencii predseda hmotných rezerv Patrik Reiprich. Na štátnom ústave kontroly liečiv je už žiadosť o registráciu vakcíny.

Vakcíny proti chrípke A(H1N1) nám dodá francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi Pasteur. Zmluvu na dodávku vakcín podpísala firma so Správou štátnych hmotných rezerv v pondelok 30. novembra. Na základe nej dodá Slovensku milión vakcín. Cena jednej vakcíny je 7,6 eura, v cene je aj doprava, distribúcia, striekačka, vatový tampón a ihla. Prvá dodávka, minimálne 50 000 vakcín, má na Slovensko prísť do konca roka, ďalšia do 10. januára 2010. Kompletná dodávka bude na Slovensku podľa Štátnych hmotných rezerv do 8. februára. Víťaza vybrala správa metódou rokovacieho konania bez zverejnenia.

Ako spresnil hlavný hygienik Ivan Rovný, Slovensko registruje k dnešnému dňu 633 prípadov prasacej chrípky. Potvrdil, že úmrtie rodičky v banskobystrickej nemocnici považujú za druhé oficiálne úmrtie na prasaciu chrípku na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu