Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mladík chcel zavraždiť milenca, dostal 15 rokov!

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici včera vyhovel prokurátorovi a sprísnil trest z 12 na 15 rokov pre Michala Hlaváča (21) z Holumnice v okrese Kežmarok za pokus zločinu vraždy a drogový delikt.

Mladík v auguste minulého roku nožom napadol a na živote ohrozil svojho krátkodobého milenca Vladimíra B. (59) z Vlkanovej.

Stretnutie mužov rozdielneho veku malo sexuálny motív a uskutočnilo sa v záhradkárskej oblasti Sigoť pri obci Badín. Mladík reagoval na teletextový inzerát staršieho muža. Trojdňové milenecké rande vyvrcholilo krvavým incidentom, pretože starší muž nadával svojmu krátkodobému intímnemu priateľovi. Mladík na to reagoval tak, že kuchynským nožom zasadil majiteľovi chatky štyri rany. Zbraň zasiahla hrudník, podpazušie a zadnú časť krku aj pľúca. Muž utrpel ťažké zranenia a podľa prokurátora iba šťastnou náhodou nôž nezasiahol srdce. Útočník sa pokúsil zahladiť stopy, chatku so zraneným majiteľom zamkol, ale predtým v nej rozlial motorový olej a rozsypal cement. Napadnutý muž sa dokázal z chatky vyslobodiť a preplaziť k susedovi, ktorý privolal pomoc.

Po čine mladík majiteľa chatky okradol o dva mobilné telefóny, čipovú kartu na MHD, digitálny satelitný prijímač, DVD rekordér, kreditnú kartu, peňaženku a iné veci. Michala odsúdili i za drogový zločin, pretože pri zadržaní našli u neho policajti viac ako 20 gramov marihuany. Michal potvrdil krádež vecí a drogový delikt, ale vražedný útok na staršieho muža poprel.

Prokurátor v prvom konaní od prvostupňového súdu požadoval uznať vinu za pokus vraždy v súbehu s drogovým deliktom a podľa sprísňujúcej asperačnej zásady vymerať trest na 18 rokov a štyri mesiace. Senát odsúdil Hlaváča na desať rokov za ublíženie na zdraví s ťažkou ujmou a drogový prečin. Prokurátor sa odvolal a Krajský súd v Banskej Bystrici vec vrátil na doplnenie dokazovania. Na novom pojednávaní sa prvostupňový súd vrátil k pôvodnej kvalifikácii, že išlo o pokus vraždy a trest zvýšil na dvanásť rokov. Prokurátor sa opäť odvolal, pretože podľa neho trest bol neodôvodnene znížený pod zákonom stanovenú hranicu trestnej sadzby.

Odvolací súd čiastočne vyhovel prokurátorovi a Hlaváča poslal do väzenia na pätnásť rokov, pričom trest uložil pod hranicou 18 rokov a štyri mesiace vzhľadom na to, že čin nebol dokonaný a poškodený prežil bez vážnejších následkov. Súd Hlaváča zaviazal nahradiť napadnutému mužovi bolestné a škodu. Michal na odvolacom konaní opätovne vyslovil ľútosť nad tým, čo sa stalo a ospravedlnil sa napadnutému dôchodcovi i súdu.

Motívom útoku podľa Michala bolo, že poškodený na neho žiarlil a vulgárne mu nadával. Napadnutý naopak vyhlásil, že s mladíkom mal dobrý vzťah a nenadával mu. Michal ho napadol bez výstrahy, keď mal pri milostnom akte zviazané ruky. Útočník použil nôž, ktorý býval na kuchynskej linke, ale mladík si ho pripravil pod podušku na posteli. Na pojednávaní sa nezistilo, kto navrhol, aby starší z dvojice mal zviazané ruky. Michal vyhlásil, že Vladimíra síce nožom napadol, ale bez úmyslu usmrtiť ho. Myslel si tiež, že za sex mu starší muž zaplatí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu