Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda schválila spoločný podnik medzi Javys a ČEZ

Jaslovské Bohunice
Jaslovské Bohunice

BRATISLAVA - Spoločný podnik medzi štátnou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (Javys) a dcérskou spoločnosťou českého koncernu ČEZ na výstavbu novej jadrovej elektrárne vznikne zrejme do konca roka. Návrh na jeho založenie dnes odobrila vláda.

V novej firme Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) bude mať Javys 51-percentný podiel, zvyšok pripadne českej firme. Plánovaná elektráreň má vyrásť v areáli existujúcej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, kde Slovensko po vstupe do Európskej únie odstavilo dva staršie bloky elektrárne V1.

Novovybudovaná elektráreň by mala začať vyrábať elektrinu do roku 2020, začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2014. Základné imanie firmy JESS podľa vládneho návrhu dosiahne 216,36 milióna eur (6,52 miliardy Sk), okrem peňažných vkladov oboch akcionárov budú jeho súčasťou aj pozemky a budovy v doterajšom objekte Jaslovských Bohuníc, ktoré do podniku vloží Javys. Ten by sa mal postarať aj o technické štúdie.

Nepeňažné aktíva štátnej firmy ohodnotil znalec na 119,69 milióna eur (3,6 miliardy Sk). Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si vybrala ČEZ za partnera pre výstavbu jadrového zdroja koncom vlaňajška bez verejnej súťaže, čo kritizovala opozícia i mimovládne organizácie.

Akcionársku zmluvu podpísali obe strany koncom mája, v novembri so vznikom podniku súhlasila aj Európska komisia. Podľa predbežných odhadov by mohla stavba elektrárne vyjsť od štyroch do šiestich miliárd eur (asi 120,5 miliardy až 180 miliárd korún). Definitívna cena má vyplynúť zo štúdie realizovateľnosti projektu, ktorá by mala byť vypracovaná zhruba do polovice roka 2010.

Slovensko v súčasnosti vyprodukuje z jadrových zdrojov 55 percent vyrobenej energie. K pokrytiu slovenskej spotreby majú v budúcnosti pomôcť aj dva bloky atómovej elektrárne v Mochovciach, na dostavbe ktorých pracujú Slovenské elektrárne pod kontrolou talianskej spoločnosti Enel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu