Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hypermarkety dostali tisícové pokuty za nekvalitné vína

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viaceré slovenské hypermarkety dostali od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pokuty za nekvalitné vína dovezené z Česka či Maďarska. Najväčšiu sankciu, 13.272 eur (399.832,27 Sk), dostal obchodný reťazec Tesco Stores, niekoľkotisícové pokuty inšpektori udelili aj spoločnostiam Kaufland, Billa a Ahold.

Novinárov o tom dnes informoval riaditeľ ŠVPS Ján Pliešovský. Kaufland dostal pokutu 6637 eur (199.946,26 Sk) za vína dovezené z Česka, Francúzska či Maďarska, zhruba rovnakú sankciu udelili aj obchodnému reťazcu Billa. Inšpekcia potrestala za české vína vyše šesťtisícovou pokutou spoločnosť Ahold.

Pokuty už reťazce podľa Milana Matuša zo ŠVPS zaplatili. Okrem zlého označenia etikiet či krajiny pôvodu zistili inšpektori nedostatky aj v kvalite vín. "Pri niektorých vínach bola zistená nečistá chuť aj vôňa," ozrejmil Matuš. Kontrolóri sa okrem vína zamerali počas výjazdov v uplynulých mesiacoch aj na falošný med. V posledných dňoch sú zasa pre blížiace sa sviatky pod drobnohľadom inšpektorov čokolády a cukrovinky.

"Jedná sa o čokolády, ktoré musia mať určité percento hmotnosti kakaového masla, pokiaľ by ho nemali a je tam určená náhrada, musí byť jasne deklarovaná na etikete obalu," poznamenal Pliešovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu